O companie înregistrată în Olanda vrea să cumpere trei clădiri de birouri din România

Compania Meridian Properties, înregistrată în Olanda, intenţionează să se listeze la bursa din Varşovia pentru a atrage fondurile necesare achiziţiei de propietăţi imobiliare în Europa Emergentă, inclusiv trei clădiri de birouri în România - Astoria Business Center, Olympia Tower şi Victoria Center.
Economica.net - mar, 24 sept. 2013, 13:01
O companie înregistrată în Olanda vrea să cumpere trei clădiri de birouri din România

Cele trei clădiri de birouri sunt deţinute de fondul cipriot de investiţii BlueHouse Capital şi sunt situate în Bucureşti. Astoria Business Center are o suprafaţă de 4.636 metri pătraţi, Olympia Tower de 9.938 metri pătraţi, iar Victoria Center de 8.256 metri pătraţi.

Meridian Properties a anunţat luni că vrea să atragă pe bursa poloneză 170 de milioane de euro printr-o ofertă publică iniţială. Compania va folosi ulterior fonduri de 87,7 milioane de euro pentru a achiziţiona un portofoliu iniţial de şase clădiri de birouri şi trei parcuri de retail din Bulgaria, Cehia, Ungaria şi România. Compania a prezentat pe site infomaţii despre activele imobiliare pe care intenţionează să le cumpere.

Oferta publică iniţială ar trebui să se încheie până la mijlocul lunii octombrie, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Meridian Properties.

Alte 17 milioane de euro vor fi folosite pentru plata unor împrumuturi asociate portofoliului iniţial de nouă poprietăţi, 54 de milioane de euro vor finanţa alte achiziţii, iar 8 milioane de euro sunt alocate pentru comisioane şi cheltuieli legate de listare. Compania se află în negocieri avansate pentru achiziţia a două proiecte imobiliare din Polonia.

Potrivit Meridian, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acceptat să cumpere o participaţie la companie în procesul de listare.

„Meridian Properties a semnat un acord cadru cu BERD prin care banca va putea cumpăra un pachet de acţiuni la companie în timpul listării”, a declarat directorul general al Meridian Properties, Yannis Delikanakis.

Meridian Properties este un trust de investiţii imobiliare (Real Estate Investment Trusts-REIT), structură folosită pentru a oferi pe piaţa de capital posibilitatea de a face investiţii în sectorul imobiliar. Un trust imobiliar foloseşte fonduri atrase de la mai mulţi investitori pentru a cumpăra şi administra proprietăţi imobiliare.

Compania înregistrată în Olanda a anunţat în urmă cu mai multe luni intenţia de a se lista pe bursa de la Varşovia, dar oferta publică iniţială a fost amânată în iunie, din cauza condiţiilor din piaţă. La momentul respectiv Meridian Properties viza să obţină 200 de milioane de euro de pe bursă, din care fonduri de 106 milioane de euro urmau să fie folosite pentru a cumpăra 12 proprietăţi imobiliare în Bulgaria, Cehia, Ungaria şi România.

În conducerea Meridian Properties se regăsesc mai multe persoane care au legătură cu fondul cipriot de investiţii BlueHouse Capital. Între aceştia, preşedintele board-ului director, Victor Pisante, şi directorul general, Yannis Delikanakis, sunt cofondatori ai BlueHouse Capital.

Portofoliul BlueHouse Capital în România inlude mai multe active imobiliare, pe care compania le deţine integral sau la care are controlează participaţii, precum Astoria Business Center, City Gate, Olympia Tower şi Victoria Center.

Te-ar mai putea interesa și
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României pentru gramul de aur (327,8351 lei). Precedentul record a fost atins pe 27......
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.