O companie norvegiană din domeniul apărării, inculpată în legătură cu un presupus caz de corupţie în România

Principala companie din domeniul apărării din Norvegia, Kongsberg Gruppen, a anunţat marţi că a fost inculpată de poliţia norvegiană în legătură cu un presupus caz de corupţie în România, informează AFP.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 21:35
O companie norvegiană din domeniul apărării, inculpată în legătură cu un presupus caz de corupţie în România

Bănuielile se referă la livrarea unor echipamente de comunicare, între 1999 şi 2008, a indicat Kongsberg Gruppen într-un comunicat bursier, fără a face alte precizări.

Brigada financiară a poliţiei norvegiene a confirmat inculparea şi a menţionat că marţi a avut loc o percheziţie la sediul companiei.

Acţiunile grupului au scăzut cu 4,03% la începutul după-amiezii la Bursa din Oslo, pe fondul unei scăderi a pieţei cu 0,79%, menţionează AFP.

Marianne Djupesland, procuror în cadrul Okokrim (Autoritatea naţională norvegiană pentru investigarea infracţiunilor economice şi de mediu), a precizat pentru cotidianul Dagens Naeringsliv că scopul percheziţiei a fost de a ‘colecta informaţii care pot face lumină, în vederea confirmării sau abandonării suspiciunilor’, a relatat portalul de ştiri Newsinenglish.no.

Potrivit acestuia, compania a precizat în comunicatul remis Bursei din Oslo că marţi a aflat prima oară de aceste acuzaţii, care ar viza unitatea sa pentru comunicaţii militare, Kongsberg Defence Communications AS (KDC), şi că preşedintele grupului a fost informat.

Portalul citat mai menţionează că, în perioada aflată sub investigaţie, Kongsberg Gruppen a emis mai multe comunicate de presă cu privire la contracte legate de livrări de echipamente de comunicaţie către clienţi români, între aceste contracte numărându-se de pildă unul din 2003 pentru ‘extinderea şi modernizarea unui sistem de telecomunicaţii din România’, evaluat la circa 300 milioane de coroane norvegiene (circa 36 milioane de euro). Bjorn Wiggo Bjune, preşedintele de atunci al KDC, a declarat că acel contract a ‘întărit poziţia Kongsberg’ şi a făcut parte din contractele în valoare de 800 milioane de coroane norvegiene (circa 96,5 milioane de euro) semnate în România în cei trei ani precedenţi.

Potrivit Newsinenglish.no, Ambasada României ar fi anunţat pe pagina sa de internet că societatea respectivă a livrat în ultimii ani echipamente de comunicaţii şi alte echipamente tehnologice atât de uz civil, cât şi militar, în valoare de circa 1,5 miliarde de coroane norvegiene.

Directorul de comunicare al Kongsberg Gruppen, Ronny Lie, a declarat pentru Dagens Naeringsliv că este vorba de o situaţie ‘foarte serioasă şi negativă’ pentru grup şi doreşte clarificarea ei cât mai curând posibil, subliniind că Kongsberg Gruppen pune un accent important pe măsurile anticorupţie, faţă de care are ‘toleranţă zero’.

Informaţia privind percheziţia este preluată şi de Wall Street Journal, care a relatat că la începutul anilor 2000 Kongsberg Gruppen a încheiat mai multe contracte cu ministere din România, între care unele privind livrarea de sisteme de comunicaţie pentru poliţie şi grăniceri şi de echipamente pentru comunicaţii criptate între MAE de la Bucureşti şi misiuni diplomatice ale României.

Wall Street Journal menţionează că legislaţia norvegiană prevede pentru astfel de acuzaţii o pedeapsă maximă de 10 ani închisoare şi o amendă, în cazul companiei, şi aminteşte în acest context că, recent, producătorul norvegian de îngrăşăminte Yara International a acceptat cea mai mare amendă aplicată până acum în ţara nordică pentru corupţie, după ce a recunoscut că a dat mită în Libia, India şi Rusia.

 

Te-ar mai putea interesa și
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat vineri ministrul energiei ucrainean, Gherman Galuşcenko, în timp ce......
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...