O delegaţie a MFP va discuta săptămâna viitoare, la Washington, cu FMI, CE şi BM despre Codul Fiscal

O delegaţie a Ministerului Finanţelor Publice (MFP) va efectua săptămâna viitoare o vizită, la Washington, unde va discuta cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale despre măsurile Guvenului în ceea ce priveşte Codul Fiscal, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, la finalul unei întrevederi cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 08 apr. 2015, 15:59
O delegaţie a MFP va discuta săptămâna viitoare, la Washington, cu FMI, CE şi BM despre Codul Fiscal

„În ceea ce priveşte Codul Fiscal este foarte important ca toate măsurile pe care Guvernul României le are în vedere, începând cu 2016, să fie măsuri perfect sustenabile. Măsurile nu trebuie să afecteze în niciun fel sau să nu creeze dezechilibre din punct de vedere macroeconomic. Măsura luată de Guvern de a reduce TVA la 9% la toate produsele agroalimentare, inclusiv serviciile hoteliere, conform analizei noastre, după o discuţie pe care am avut-o înainte cu toţi partenerii noştri de dialog, produce efecte directe pentru populaţie şi indirect pentru mediul privat şi pentru piaţă”, a afirmat Teodorovici.

Potrivit acestuia, măsura va avea un impact bugetar de aproximativ 2,8 miliarde lei pe 6 luni.

„Măsura nu are niciun fel de risc. Toate măsurile pe care Guvernul le-a prevăzut în Codul Fiscal trebuie să nu creeze dezechilibre macroeconomice. (…) Cu ocazia vizitei pe care săptămâna viitoare o va avea delegaţia ministerului (MFP n.r.) la Washington, acolo unde vom discuta cu partenerii noştri FMI, CE şi BM, vom face şi o analiză a acestor măsuri pentru a vedea exact care sunt avantajele economice, sociale, care au fost argumentele susţinerii acestora şi mai ales care sunt eventualele măsuri compensatorii pe care Guvernul le are în vedere să evităm orice dezechilibru”, a explicat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor Publice a mai vorbit şi despre „un parteneriat strâns” pe care şi-l doreşte cu Fondul Monetar Internaţional, „atâta timp cât suntem parteneri în acest acord”.

„Aşa cum am făcut-o şi la prima discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, am menţionat faptul că ţin să avem cu adevărat un parteneriat strâns, bazat pe respect reciproc între parteneri, atâta timp cât suntem parteneri în acest acord. În acest an, după cum ştim, în septembrie, este un termen final al acestui program şi ţinem atât noi, partea română, cât şi partenerii noştri de la FMI să avem un rezultat final de succes, prin urmare să putem închide această etapă în cadrul cooperării noastre şi, desigur, să creăm bazele, sau să discutăm, cel puţin despre posibilitatea deschiderii unei noi etape de colaborare între România şi partenerii noştri internaţionali”, a mai afirmat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor Publice a declarat, la sediul ministerului, că delegaţia FMI nu va mai veni în luna aprilie în ţară pentru că vor avea discuţiile la Washington.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter, s-a aflat în România în perioada 27 ianuarie – 10 februarie 2015, pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

Premierul Victor Ponta a anunţat pe 9 februarie că Guvernul nu s-a înţeles cu partenerii financiari internaţionali în privinţa creşterii preţului pentru gazele naturale şi a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenţie, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite.

Potrivit premierului, acordul cu FMI a rămas în vigoare, iar cele două probleme nesoluţionate urmau să fie rediscutate în luna aprilie.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autorităţile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...