O ieşire completă a Greciei de sub programul de asistenţă este puţin probabilă – înalt oficial european

Este puţin probabil ca Grecia să pună capăt programului de asistenţă convenit cu zona euro, fără o nouă formă de asistenţă necesară pentru a-şi atinge ţintele, a declarat, luni, un înalt oficial european, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 03 nov. 2014, 13:39
O ieşire completă a Greciei de sub programul de asistenţă este puţin probabilă - înalt oficial european

‘O ieşire completă este puţin probabilă’, a declarat acest oficial sub protecţia anonimatului. ‘Va trebui să analizăm care sunt alte opţiuni disponibile. Indiferent care va fi soluţia adoptată va fi o relaţia contractuală între instituţiile din zona euro şi autorităţile elene’, a mai spus oficialul.

Pachetul în valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu zona euro şi FMI a început în luna mai 2010 şi în cazul programului cu UE va expira la data de 31 decembrie 2014. În prezent, autorităţile de la Atena vor să pună capăt asistenţei internaţionale în momentul în care încetează finanţarea de la UE chiar dacă, în conformitate cu calendarul actual, programul cu FMI va continua până în 2016.

Oficialul european a mai spus că se aşteaptă ca miniştrii din zona euro şi Grecia să decidă care este cea mai bună modalitate de a ajuta Grecia la o reuniune a miniştrilor de Finanţe care va avea loc la Bruxelles în data de 8 decembrie. Ideea este să ofere timpul necesar pentru aprobarea parlamentară înaintea vacanţei de sfârşit de an.

Deşi oficialul nu a oferit detalii cu privire la forma pe care ar putea să o ia noul ajutor, analiştii sunt de părere că cel mai probabil instrument este o linie de credit cu condiţii mai stricte (ECCL) de la Mecansimul European de Stabilitate. Aceasta înseamnă că Grecia se va afla sub supravegherea strictă a Comisiei Europene pe durata acestei linii de credit.

‘Trebuie să existe bani disponibili care să poată fi traşi’, a spus oficialul. ‘Dacă ne uităm la volatilitatea de pe piaţă din ultimele săptămâni nu este nevoie de alte explicaţii de ce este nevoie de un aranjament contractual’, a adăugat oficialul european. Acesta consideră că fondurile alocate de zona euro pentru recapitalizarea băncilor greceşti, dar care nu au fost utilizate încă ar putea fi incluse în noua linie de credit. În prezent, Grecia are la dispoziţie aproximativ 11 miliarde de euro într-un fond special utilizat pentru recapitalizarea băncilor greceşti, însă rezultatele testelor de stres publicate săptămâna trecută de Banca Central Europeană arată că va fi nevoie doar de o mică parte din această sumă.

Te-ar mai putea interesa și
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, potrivit site-ului Direcţiei de Sănătate Publică....
E perioada schimbului de anvelope, iar la unitățile service și vulcanizări sunt deja cozi
E perioada schimbului de anvelope, iar la unitățile service și vulcanizări sunt deja cozi
Șoferii prevăzători au început deja să monteze anvelope de iarnă pe autovehicule. Chiar dacă prețurile acestora nu ...
Poliția britanică a calificat drept atentat terorist uciderea politicianului conservator David Amess
Poliția britanică a calificat drept atentat terorist uciderea politicianului conservator David Amess
Poliţia britanică a calificat drept act terorist uciderea deputatului conservator David Amess (foto), înjunghiat vineri, ...
Statele Unite sunt dispuse să acorde despăgubiri financiare rudelor afganilor uciși din greșeală într-un atac cu dronă
Statele Unite sunt dispuse să acorde despăgubiri financiare rudelor afganilor uciși din greșeală într-un atac cu dronă
Statele Unite au propus să despăgubească financiar familiile civililor afgani ucişi "din greșeală" într-un atac american ...