O intervenţie americană în Siria nu ar fi în beneficiul SUA

O intervenţie militară americană în Siria nu ar duce la o situaţie favorabilă SUA, rebelii sirieni nesusţinând interesele Washingtonului, estimează generalul Martin Dempsey, ofiţerul cu gradul cel mai înalt în armata SUA, într-o scrisoare obţinută miercuri de AFP.
Economica.net - joi, 22 aug. 2013, 06:32
O intervenţie americană în Siria nu ar fi în beneficiul SUA

În acest mesaj adresat luni democratului Eliot Engel, ales în Camera Reprezentanţilor, generalul Dempsey – şef al statului major interarme – subliniază divizarea opoziţiei siriene şi influenţa grupurilor înarmate extremiste în cadrul rebeliunii pentru a-şi justifica opoziţia faţă de o intervenţie, chiar limitată.

‘Consider că tabăra pe care o alegem pentru a o susţine trebuie să fie pregătită să-şi promoveze interesele şi pe ale noastre când echilibrul se va înclina în favoarea sa. În prezent, nu este cazul’, opinează generalul.

‘Noi putem distruge aviaţia siriană’, responsabilă de numeroase bombardamente împotriva civililor, ‘dar acest fapt nu ar fi decisiv pe plan militar şi ne-ar angaja hotărât în conflict’, explică el, adăugând că, dacă puterea americană ‘poate schimba echilibrul militar’ în Siria, ea ‘nu poate rezolva problemele istorice etnice, religioase şi tribale de bază care alimentează conflictul’.

Tulburările în Siria au ‘rădăcini profunde’, adaugă el. Este un ‘conflict pe termen lung între facţiuni multiple şi lupta violentă pentru putere va continua şi după căderea regimului Assad’, pronostichează principalul consilier militar al preşedintelui american, care invită la evaluarea interesului unui angajament militar limitat ‘în acest context’.

Pentru generalul Dempsey, care a vizitat săptămâna trecută Israelul şi Iordania, ţări care au frontiere comune cu Siria, o intervenţie militară americană ar avea consecinţe care ‘ar aduce, de asemenea, aliaţilor şi partenerilor noştri mai puţină securitate’.

De la începutul conflictului în martie 2011, Washingtonul se mulţumeşte să acorde un sprijin tehnic rebelilor şi să furnizeze ajutor umanitar. În scrisoarea sa, generalul Dempsey se declară favorabil unui ajutor umanitar ‘la o scară mult mai importantă’ decât în prezent.

Administraţia Obama a promis în iunie un ‘sprijin militar’ rebelilor, rămânând însă vagă asupra naturii acestuia. Washingtonul a cerut miercuri ONU o anchetă ‘urgentă’ în urma acuzaţiilor opoziţiei siriene cu privire la un atac chimic pe scară mare, care ar fi făcut 1.300 de morţi, potrivit rebelilor.

Te-ar mai putea interesa și
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, prin comercializarea în Europa, mai degrabă decât în Rusia, clientul......
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care ...
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...