O macara s-a înclinat deasupra unui reactor avariat la Fukushima

O macara utilizată la îndepărtarea molozului de deasupra clădirii avariate a reactorului 3 al centralei Fukushima a fost găsită joi înclinată, dintr-un motiv necunoscut, a anunţat compania TEPCO.
Economica.net - joi, 05 sept. 2013, 13:36
O macara s-a înclinat deasupra unui reactor avariat la Fukushima

„Angajaţii au făcut această constatare în jurul orei locale 09.15 (03.15, ora României), înainte să înceapă activitatea”, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Tokyo Electric Power (TEPCO).

„Nu ştim când s-a întâmplat, dar punctul de joncţiune dintre braţul macaralei şi trunchiul principal s-a deteriorat”, a detaliat el.

Macaraua respectivă, montată pe şenile, este un dispozitiv enorm cu două braţe, unul pentru susţinerea contragreutăţii, dotat cu un sistem de camere şi control la distanţă.

Ea este utilizată pentru îndepărtarea molozului de deasupra reactorului 3, a cărui clădire de protecţie a fost parţial suflată de o explozie vastă de hidrogen, în martie 2011.

„Acest incident implicând macaraua nu are consecinţe privind bazinul de dezactivare a combustibului situat în reactorul 3, iar măsurătorile radioactivităţii nu s-au modificat în zonă”, a oferit asigurări purtătorul de cuvânt.

Totuşi nu s-a putut face nimic pentru repararea şi repoziţionarea în plan vertical a macaralei.

„Examinăm cum să procedăm”, a recunoscut el.

Acesta este încă un incident la Fukushima, unde aproximativ 3.000 de angajaţi muncesc în condiţii dificile.

Recent, situaţia complexului atomic devastat de un tsunami, în martie 2011, a revenit în atenţia presei, din cauza unor scurgeri de apă radioactivă la rezervoare montate în grabă.

În plus, tot joi, a avut loc o scurgere de vapori de apă neradioactivă la echipamentele reactorului 3 al centralei de la Ohi (sau Oi, în vest), din cauza unei erori de manipulare, a declarat pentru AFP compania Kansai Electric Power (KEPCO).

Reactorul 3 de la Ohi era unul dintre cele două aflate în funcţiune în Japonia (dintr-un parc de 50 de unităţi), dar acesta a fost oprit luni în vederea efectuării unor lucrări de întreţinere.

„În cursul pregătirii lucrărilor de întreţinere o vană a fost deschisă dein erioare, declanşând o scurgere de vapori de apă fără elemente radioactive”, a declarat un purtător de cuvânt.

Vana a fost închisă ulterior, iar totul a revenit, potrivit acestuia, la normal, fără vreun imapct asupra muncitorilor sau mediului.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...