O marcă auto dispărută revine pe piaţă. Japonezii trec şi la low-cost

Nissan va relansa marca Datsun. Indonezia va fi ţinta principală pentru Datsun, dar maşinile nipone vor fi vândute şi în Rusia, India şi alte pieţe emergente.
Economica.net - mar, 20 mart. 2012, 09:58
O marcă auto dispărută revine pe piaţă. Japonezii trec şi la low-cost

Carlos Ghosn, CEO-ul Renault-Nissan, a spus că grupul va investi 400 milioane de dolari în uzina din Indonezia în următorii doi ani. Capacitatea de producţie ar urma să fie dublată.

Maşina va fi una ieftină, eficientă şi va avea un „caracter local”, a spus Carlos Ghosn. Va fi o maşină generoasă, a mai adăugat oficialul grupului Nissan Renault.

Prima maşină Datsun ar putea ieşi de pe porţile uzinei din Indonesia în 2014, iar modelele, despre care încă nu se ştiu foarte multe lucruri vor fi comercializate în special în Indonezia, dar şi în Rusia şi India, scrie Reuters.

Indonezia este a patra ţară din lume ca populaţie, cu aproape 240 mil. locuitori, şi este una dintre cele mai mari economii din Asia şi cea mai mare din Asia de Sud-Est. Şi piaţa auto  este foarte dezvoltată şi este în plină expansiune. Anul trecut au fost vândute aproape 900.000 de vehicule, iar pentru 2012 se estimează că piaţa va creşte cu circa 5%

Modelele Datsun vor costa în jur de 500.000 yeni (4.600 euro) şi ar putea concura direct cu modelele Dacia/Renault, conform Nikkei. Japonezii speră ca la un an după relansarea brandului să vândă 300.000 de maşini pe an.

Datsun va deveni submarcă Nissan aşa cum este Dacia pentru Renault. Noile automobile vor face parte din Planul 88 al niponilor de a lansa un model noul la fiecare 6 luni, timp de 6 ani. Anul trecut au existat chiar speculaţii că noile modele Datsun ar putea fi comercializate sub brandul Dacia pe anumite pieţe.

Modelele Dacia sunt comercializate în Rusia şi America de Sud sub brandul Renault. În India, producătorul autohton Mahindra comercializează modelul Verito, o versiune a Loganului. Indienii au cumpărat licenţa de producere a modelului Logan de la Renault, iar francezii au rămas doar furnizori ai motoarelor.

Istoria numelui Datsun

În 1931, compania DAT Motorcar a scos un model de dimensiuni reduse pe care la denumit Datson (din engleză: fiul lui DAT). În 1933, după ce Nissan a preluat compania DAT Motorcar, numele a fost schimbat în Datsun pe motiv că „son” înseamnă „pierdere” în japoneză. Datsun (DAT, sun-soare, Dattosan în japoneză) a fost un omagiu adus soarelui de pe steagul Japoniei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...