FMI vine astăzi la Bucureşti

O misiune de asistenţă tehnică a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va fi prezentă la Bucureşti de miercuri, 22 iulie, la solicitarea autorităţilor, au declarat pentru Agerpres surse din piaţă.
Economica.net - mar, 21 iul. 2015, 16:20
FMI vine astăzi la Bucureşti

Întâlnirile din cadrul misiunilor tehnice au loc, de obicei, la nivel de directori sau cel mult secretari de stat în cadrul instituţiilor statului, precum ministere, BNR, ANAF, transmite Agerpres.

Discuţiile vor viza, cel mai probabil, măsurile de relaxare fiscală pe care Guvernul vrea să le adopte prin Codul Fiscal, respectiv calculele care stau la baza cifrelor avansate privind impactul bugetar al măsurilor.
Potrivit surselor citate, experţii FMI urmează să se întâlnească şi cu reprezentanţi ai ANAF, atingând subiectul recuperării datoriilor de la companiile de stat.

Fiscul a anunţat marţi că a instituit poprire pe conturile TVR şi ale RATB şi că urmează astfel de acţiuni în cazul tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii la bugetul de stat.

Misiunea tehnică a FMI ajunge la Bucureşti într-un moment delicat, de agitaţie politică, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri Codul Fiscal şi l-a trimis în Parlament pentru a fi reanalizat.Rep

rezentanţii Guvernului au catalogat decizia preşedintelui drept una pur politică, afectând astfel economia şi mediul de afaceri, care aştepta aprobarea Codului pentru a-şi putea întocmi planurile de afaceri.

FMI şi Comisia Europeană au criticat în repetate rânduri măsurile de relaxare prevăzute în Codul Fiscal, în principal reducerea cotei TVA de la 24% la 19%, din cauza impactului bugetar pe care acestea le au şi care ar conduce România la întregistrarea unui deficit de peste 3% anul viitor.

Acordul de tip preventiv încheiat cu FMI, CE şi Banca Mondială se va încheia în septembrie, cel mai probabil fără o evaluare finală din partea partenerilor internaţionali.

Actualul program de asistenţă financiară UE în ceea ce priveşte balanţa de plăţi, convenit în mod oficial în octombrie 2013, se desfăşoară în paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv şi nu au avut loc trageri de fonduri. Programul a oferit sprijin pentru România în vederea consolidării stabilităţii macroeconomice, fiscale şi financiare şi îmbunătăţirii potenţialului de creştere şi de rezistenţă al economiei. În plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacităţii administrative, reforma administraţiei fiscale, îmbunătăţirea managementului finanţelor publice şi a guvernanţei şi restructurarea companiilor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...