O nouă asociaţie de consumatori vrea să lupte cu clauzele abuzive ale băncilor

Nou-înfiinţata Asociaţie a Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) îşi propune să reprezinte consumatorii în problemele cu băncile, companiile de asigurări sau IFN, inclusiv la nivel de instanţă, în contextul în care modificările legislative din ultima vreme dau o mai mare putere de acţiune asociaţiilor reprezentative.
Mihai Banita - mie, 13 nov. 2013, 11:48
O nouă asociaţie de consumatori vrea să lupte cu clauzele abuzive ale băncilor

„Au existat banci care au oferit consumatorilor contracte pline de clauze abuzive si produse financiare daunatoare si care au schimbat costurile creditelor dupa bunul lor plac, aruncand in disperare si in bratele unor recuperatori de creante nereglementati si fara scrupule mii de familii de romani. Unele societati de asigurare au incasat fara sa clipeasca primele de asigurare insa au inventat cele mai absurde motive pentru a nu plati despagubiri, iar unele companii au nesocotit drepturile micilor investitori in calitatea lor de actionari minoritari. Concluzionand, intreaga piata financiara a fost plina de situatii in care drepturile consumatorilor utilizatori de servicii financiare au fost, pur si simplu, calcate in picioare”, se arată în comunicatul  de presă care anunţă scopurile înfiinţării AURSF.

AURSF îi are în conducere, printre alţii, pe Alin Iacob, de la conso.ro, şi pe Costel Stanciu, directorul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Asociaţia îşi propune reprezentarea consumatorilor utilizatori de servicii financiare în vederea obţinerii de despăgubiri penru daunele suferite prin utilizarea produselor sau serviciilor oferite de bănci, companii de asigurări şi alte instituţii financiare bancare sau nebancare.

Oficialii AURSF spun că vor oferi consultanţă de specialitate, inclusiv juridică, în legătură cu produsele şi serviciile financiare.

Înfiinţarea AURSF vine în contextul în care legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionşti a fost modificată de la 1 octombrie. Noile prevederi legislative oferă o putere mai mare de acţiune asociaţiilor de consumatori semnificative (cu 3000 de membri şi filiale în mai multe judeţe), care pot denunţa, în temeiul articolelor 12 şi 13 acele clauze abuzive întâlnite în contracte. O hotărâre favorabilă ar urma să aibă efecte asupra tuturor contractelor afectate de clauzele denunţate ale profesionistului în cauză.

Domeniul cel mai afectat în acest moment de spectrul unor astfel de preocese este cel bancar, care, de altfel, a şi obţinut în mai multe rânduri amânarea aplicării prevederilor legislative.

AURSF spune că reprezentarea intereselor consumatorilor de către stat a lipsit în cele mai multe cazuro, din moment ce „statul si institutiile sale s-au situat de partea industriei financiare, argumentele celor care au cerut un comportament echilibrat si o mai mare sustinere a drepturilor consumatorilor utilizatori de servicii financiare fiind, in mare masura, ignorate”.

Alin Iacob spune că AURSF are în plan demararea unor astfel de procese de îndată ce va îndeplini condiţiile legale de reprezentativitate.

Pe de altă parte, Costel Stanciu spune că APC va demara un astfel de proces la începutul anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...