1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Finanţe şi bănci

O nouă lege a creditelor ipotecare a fost aprobată de premierul Dacian Cioloş

Noul act normativ promovat de premier permite conversia creditelor într-o altă valută de câte ori se constată o depreciere mai mare de 20%, iar rata creditului imobiliar trebuie să scadă cu minim 10% în acest caz. Pe lângă alte modificări aduse contractelor de credit, a comisioanelor şi dobânzilor pe care le poate realiza, Ordonanţa prevede ca de la 1 ianuarie 2017, recuperatorii de creanţe şi dezvoltatorii imobiliari să se înregistreze la ANPC.

Pentru a preîntâmpina infrigmentul, Guvernul a promovat astăzi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori prin ordonanţă de urgenţă. Noul act normativ, redactat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în consultatre cu toate instituţiile implicate, transpune în practică prevederile Directivei Europene nr. 17/2014 referitoare la contractele de credit imobiliar.

OUG prevede clar ce fel de comisioane au voie băncile să perceapă şi în ce condiţii acestea pot sau nu fi modificate în deplin acord şi cu semnătura clientului pentru a preîntâmpina apariţia clauzelor abuzive în contractul de credit pentru achiziţia unui imobil. În cazul în care clientul nu este de accord cu noile condiţii cerute de bancă, banca este obligată să continue contractul în forma iniţială.

De asemenea, actul normativ prevede condiţiile în care se va realiza conversia creditelor într-o monedă alternativă şi reducerea costurilor de creditare. Astfel, la solicitarea clientului, banca este obligată să accepte conversia, în cazul în care rata la creditul în valută ajunge să fie mai mare cu 20% faţă de cea a creditului în lei. Clientul poate solicita de fiecare o dată o conversie, iar banca este obligată să o accepte, când se ajunge la acest prag. Conversia trebuie să se realizeze în aşa fel încât consumatorul să beneficieze de reduceri de dobândă, comisioane, etc ...care cumulată să conducă la o reducere a ratei creditului cu minimum 10%.

Una dintre cele mai importante modificări ale OUG se referă la condiţiile de executare silită a debitorului aflat în dificultate financiară. „În situaţia premergătoare declarării scadente a creditului sau a executării silite, consumatorul are dreptul să solicite creditorului vânzarea bunului imobil ipotecat direct de către consumator. Creditorul acordă acest drept pentru o perioadă de cel puțin 6 luni", spune ordonanţa.

În afara noutăţii că debitorul este scutit şase luni de la procedurile de executare silită, de multe ori mai păguboase decât vânzarea directă a debitorului, articolul de lege nu vorbeşte despre persoanele fizice care au luat un credit garantat cu un imobil, ci de un consumator, făcându-se astfel clar distincţia între noţiunea de consumator şi persoană fizică versus persoană juridică.

În afara unor reguli mai stricte şi a unor penalităţi aferente încălcării acestor reguli pentru recuperatorii de creanţe, ANPC se va ocupa şi de înregistrarea acestora şi a dezvoltatorilor imobiliari care doresc să îşi vândă imobilele în rate către consumatori. Astfel, recuperatorii, intermediarii de credite (brokerii de credite) şi dezvoltatorii imobiliari vor fi obligaţi să se autorizeze de la 1 ianuarie 2017 la ANPC şi să îndeplinească criteriile solicitate de aceasta.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO