O nouă meserie pentru IT-iști apare în România

Academia Testării, furnizor de cursuri specializate și consultanță în testare software, anunță că a obținut aviz favorabil de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale în vederea introducerii ocupației de analist testare software în nomenclator.
Lidia Neagu - mar, 23 nov. 2021, 11:17
O nouă meserie pentru IT-iști apare în România

Ca urmare, ocupația de analist testare software va avea codul 351108 și va fi introdusă în cadrul grupei de baza 3511 – tehnicieni pentru operațiuni în domeniul tehnologiei și comunicațiilor.

“Activez în industria de Testare Software din 2006. Între timp, România a ajuns în top 10 țări în ceea ce privește numărul de profesioniști care activează în domeniul IT. Cu toate acestea, în baza unui cadru legislativ nealiniat la realitățile pieței muncii, de-a lungul carierei mele de software tester am fost încadrat pe diverse roluri cum ar fi Șef Birou Calitate sau Programator Ajutor. Niciunul cu adevarat dedicat profesiei în care activam. Până acum”, spune Florin Manolescu, Managing Partner Academia Testării.

Anunțul vine după ce vineri, 19 Noiembrie 2021, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a emis un ordin pentru actualizarea COR (Clasificarea Ocupaţiilor din România), introducând 65 de noi ocupaţii, dintre care 15 sunt din domeniile IT şi digitalizare. Ordinul va fi transmis preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, pentru semnare.

“Academia Testării a inițiat acest demers pe 16 Decembrie 2020, din dorința de a dezvolta practica de testare software în România prin recunoașterea ocupației de analist testare software la nivel instituțional. Am avut discuții cu reprezentanți de la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, apoi am mers la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și, în final, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, spune George Stan, Managing Partner Academia Testarii.

„A fost un proces lung pe parcursul căruia am întâlnit multe persoane motivate să ne susțină. Pe 28 Septembrie 2021 am primit aviz favorabil adreselor noastre și astfel am obținut recunoașterea profesiei de analist testare software în România”, încheie acesta.

Fondată în 2017, Academia Testării este printre primii furnizori de servicii educaționale alternative din România, concentrate pe testare software. Compania oferă o gamă largă de servicii – cursuri de reconversie profesională sau pentru avansați, consultanță în testare software pentru companii, servicii de testare sau plasare de personal. De-a lungul timpului, activitatea companiei a fost recunoscută local şi internațional și răsplătită prin parteneriate cu nume precum DevTalks, Angajatori de Top, Veolia, Deloitte Digital, Raiffeisen Bank, NN Asigurări de Viață, Alliance 4 Qualification sau International Software Quality Institute.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...