1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

News

O nouă misiune a Comisiei Europene pe MCV începe săptămâna viitoare

O delegație a Comisiei Europene va veni în România la începutul săptămânii viitoare, în cadrul unei misiuni de evaluare privind Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție.

24 noi, 2013 | Agerpres
Membrii delegației vor avea întâlniri cu oficiali români, printre care și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, informează Agerpres.
 
Pe 7 noiembrie, Robert Cazanciuc a efectuat o vizită la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, împreună cu care a făcut o trecere în revistă a cooperării din cadrul MCV din cele șase luni de mandat în fruntea ministerului. Cu acea ocazie, ministrul Justiției a declarat că în cadrul întrevederii 's-a apreciat că MCV-ul funcționează bine până acum, că sunt rezultate'.
 
La începutul lunii octombrie, Robert Cazanciuc susținea că experții de la Bruxelles responsabili cu realizarea raportului privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare sunt așteptați la București în perioada 24-27 noiembrie, dar documentul nu poate fi prezentat decât în ianuarie 2014.
 
Tot în octombrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, preciza că Raportul pe MCV va fi prezentat de Comisia Europeană la începutul anului viitor, iar executivul comunitar a primit mai multe sesizări ale unor ONG-uri, "după controversa creată în jurul situației unor procurori și a unor numiri".
 
Cea mai recentă misiune a Comisiei Europene privind MCV a avut loc în 23-27 septembrie, la nivel de experți.
 
Pe 23 septembrie, ministrul Robert Cazanciuc a discutat cu experții europeni despre finalizarea procesului de adoptare în Parlament a pachetului legislativ în materie penală; dialogul instituționalizat cu societatea civilă în domeniul justiției; asigurarea resurselor necesare finanțării sistemului judiciar sau adoptarea, de către Guvern, a proiectului de lege privind eliminarea dreptului magistraților condamnați pentru fapte de corupție de a beneficia de pensii de serviciu.
 
Alte teme ale întrevederii de atunci au fost: asigurarea stabilității conducerii la vârful Ministerului Public și Înaltei Curți de Casație și Justiție; continuarea implementării Strategiei naționale anticorupție; crearea premiselor pentru înființarea Tribunalului Comercial București; aprobarea finanțării pentru demararea proiectului Justice district; lansarea dezbaterilor publice asupra Codului insolvenței și prezentarea sa în Guvern și elaborarea unui prim proiect al Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar.
 
Tot atunci, membrii delegației CE au avut întâlniri cu reprezentanții CSM, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Ministerului Public, DNA, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
 
În plus, delegația de experți a efectuat o vizită în teritoriu, unde a avut întrevederi cu reprezentanți de la nivel local ai instituțiilor implicate în procesul de reformă a sistemului judiciar și luptei împotriva corupției. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO