O nouă rectificare bugetară la Primăria Capitalei: încă o tăiere de fonduri la infrastructură. Cele mai importante proiecte

Bugetul alocat pentru străzile şi parcările din Capitală ar urma să se reducă din nou, conform noii rectificări bugetare. Astfel, se iau de la buget 20,8 milioane de lei, rămânând cu 285,5 milioane de lei. Acordarea unui ajutor lunar pentru familiile monoparentale din Capitală, conferirea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei sportivei Simona Halep, precum şi actorului Ion Caramitru figurează pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 06:26
O nouă rectificare bugetară la Primăria Capitalei: încă o tăiere de fonduri la infrastructură. Cele mai importante proiecte

Noua rectificare prevede o reducere a bugetului şi de la construcţii: 20,7 milioane de lei, astfel: pentru străpungerea bulevard Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu – minus 6,6 milioane de lei, de la 33,2 milioane de lei, pentru reabilitarea sistemului rutier şi liniei de tramvai bulevardul Liviu Rebreanu – minus 5 milioane de lei, pentru penetraţie Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada Bucureşti-Piteşti, minus 5 milioane de lei, pentru reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai pe Şoseaua Pantelimon – minus 5 milioane de lei.

În cazul Administraţiei Străzilor, se reduce bugetul cu 37,1 milioane de lei (de la 194,8 milioane de lei), din care cheltuielile pentru studii de fezabilitate pentru diverse proiecte înseamnă 1,2 milioane de lei. Se reduce cu un milion de lei bugetul alocat pentru la semaforizare şi se iau bani şi de la maşini, echipamente şi mijloace de transport. În schimb, Primăra Capitalei va cumpăra un sistem mobil de topit zăpada în valoare de 157.000 de lei.

De asemenea, bugetul se reduce şi pentru biblioteci cu aproape 2,2 milioane de lei (de la 13 milioane de lei), pentru Centrul pentru Tineret al Capitalei cu două milioane de lei (de la 36,4 milioane de lei) şi pentru Administraţia Fondului Imobiliar cu aproape 4 milioane de lei (de la 25,3 milioane de lei).

În ceea ce priveşte teatrele, scade bugetul pentru consolidarea Teatrului Nottara cu 1,5 milioane de lei, pentru Teatrul Excelsior cu 1 milion de lei, pentru Teatrul Stela Popescu cu 3 milioane de lei, dar creşte cel pentru Teatrul Evreiesc cu 649.000 de lei, pentru Teatrul Ion Creangă, cu 1,8 milioane de lei şi pentru Opera Comică pentru Copii cu 1 milion de lei. Pentru Circul Globus, bugetul se reduce cu 1,25 milioane de lei.

În cazul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, bugetul este mărit cu 6,3 milioane de lei. Astfel, încă 1 milion de lei vor merge catre Patriarhia Română.

Ultima rectificare bugetară a fost aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în 28 septembrie, atunci fiind reduse cu 175 de milioane de lei fondurile de la infrastructură. În schimb, a fost suplimentat cu 16,7 milioane de lei bugetul pentru biserici şi pentru Administraţiei Monumentelor.

Într-un punct de vedere transmis săptămâna trecută, PMB susţine că la rectificarea de buget care va fi supusă votului CGMB în şedinţa de marţi se propune, conform legislaţiei în vigoare, disponibilizarea sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite până la sfârşitul acestui an, mare parte din aceste sume urmând să fie utilizate pentru plata în avans a necesarului de gaze naturale pentru producţia agentului termic. În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură de la care vor fi diminuate anumite sume, Primăria Capitalei susţine că prin proiectul de rectificare bugetară se redirecţionează pentru plata în avans a gazelor naturale 18,5 milioane de lei de la patru proiecte de infrastructură pentru care până la sfârşitul acestui nu pot fi făcute plăţi din cauza întârzierii lucrărilor faţă de graficele de execuţie, ceea ce impune micşorarea prevederilor bugetare.

Conform Primăriei Capitalei, în cazul proiectului de reabilitare a sistemului rutier şi a liniilor de tramvai de pe Şoseaua Pantelimon, din lipsa Planului Urbanistic Zonal nu au fost finalizate procedurile privind obţinerea autorizaţiei de construire pentru Park & Ride, iar acest fapt implică prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor. În cazul proiectului Penetraţie Splaiul Independentei-Ciurel-Autostrada Bucureşti – Piteşti, lucrările prevăzute în graficul de execuţie pentru anul 2017 nu pot fi executate în totalitate din cauza întarzierilor generate de relocarea reţelelor electrice aflate în amplasamentul lucrărilor. De asemenea, sunt in curs de finalizare lucrările pentru descărcarea arheologică prevăzută prin Avizul Ministerului Culturii, iar în cazul sistemului rutier şi liniei de tramvai de pe bulevardul Liviu Rebreanu, finalizarea proiectului este condiţionată de găsirea unui amplasament pentru construcţia Park&Ride. Totodată, desfinţarea unui imobil care se află pe amplasamentul lucrării este condiţionată de emiterea autorizaţiei de desfiinţare de către Primăria Sector 3.

Primăria spune că aceste probleme determină o întârziere a lucrărilor faţă de graficele de execuţie şi implicit a plăţilor, ceea ce impune micşorarea prevederilor bugetare.

Patriarhia Română va primi încă un milion de lei.

Tot prin rectificare s-ar putea aloca 200.000 de lei pentru realizarea statuii lui Ştefan cel Mare, 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun Martin Luther şi Jean Calvin şi 2,2 milioane de lei pentru statuia generalului Henri Mathias Berthelot.

Consilierii generali ai Capitalei urmează să se pronunţe, de asemenea, asupra încheierii unor convenţii de justificare în vederea repartizării în avans a sumei de aproximativ 466 milioane de lei, de la bugetul local al Municipiului Bucureşti pe anul 2017 şi 2018, pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a populaţiei.

Un alt proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei de marţi vizează plantarea de iarbă între liniile de tramvai din Sectorul 5 şi alocarea a peste 127 de milioane de lei pentru construirea unor săli multifuncţionale pentru activităţi didactice şi sport la nouă şcoli din Sectorul 3.

Familiile monoparentale al căror venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 530 de lei inclusiv ar urma să beneficieze de un ajutor social comunitar lunar. Mai exact, pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 de lei inclusiv, acest ajutor ar urma să fie de: 300 de lei pentru familia cu un copil, 600 de lei pentru familia cu doi copii, 900 de lei pentru familia cu trei copii şi 1.200 de lei pentru familia cu patru copii sau mai mulţi. De asemenea, proiectul prevede acordarea unui ajutor social comunitar lunar pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 201-530 lei, după cum urmează: 200 de lei pentru familia cu un copil, 400 de lei pentru familia cu doi copii, 600 de lei pentru familia cu trei copii şi 800 de lei pentru familia cu patru copii sau mai mulţi.

Alte două proiecte prevăd conferirea titlului de cetăţean de onoare al Capitalei sportivei Simona Halep, precum şi actorului Ion Caramitru.

Potrivit unei alte iniţiative, CGMB va analiza transmiterea din administrarea AFI în cea a Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a părţilor, proprietate de stat, din patru imobile situate pe str. Blănari, în perioada executării lucrărilor de consolidare. Conform expunerii de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, cele patru clădiri de pe str. Blănari (nr. 2, nr. 6, nr. 8 şi nr. 10) sunt monumente istorice aflate într-o stare avansată de degradare, reprezentând pericol pentru cetăţeni şi turişti, fiind situate în centrul istoric, una dintre atracţiile turistice ale Bucureştiului.

Tot marţi, urmează să fie supusă votului Strategia locală privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei în Municipiul Bucureşti 2017-2021, precum şi Planul de implementare a strategiei.

Pe ordinea de zi mai figurează aprobarea execuţiei bugetului la 30 septembrie, precum şi un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Municipiului Bucureşti. Într-un comunicat transmis pe 26 octombrie, Primăria Capitalei a anunţat că proiectul de rectificare bugetară prevede disponibilizarea sumelor care, din motive obiective, nu pot fi cheltuite până la sfârşitul acestui an.

Conform unui alt proiect, Municipiul Bucureşti va prelua documentaţiile tehnico-economice faza ‘Studiu de fezabilitate’ aferente obiectivului de investiţii ‘Construire complexe multifuncţionale pentru activităţi didactice şi sport la unele unităţi de învăţământ’. Acesta prevede realizarea unor săli de sport pentru nouă unităţi de învăţământ din Sectorul 3.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...