Amenzi pentru Electrica, Engie, Hidroelectrica, CEZ şi alţi furnizori de energie. Probleme la facturi şi sesizări ale clienţilor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aplicat furnizorilor de gaze naturale şi de energie electrică amenzi contravenţionale în valoare totală de 2,63 de milioane de lei, în cadrul unei noi serii de acţiuni de control, potrivit unui comunicat remis joi de instituţie.
AGERPRES - joi, 10 feb. 2022, 14:55
Amenzi pentru Electrica, Engie, Hidroelectrica, CEZ şi alţi furnizori de energie. Probleme la facturi şi sesizări ale clienţilor

În timpul verificărilor, ANRE a constatat că societăţile CEZ Vânzare, Electrica Furnizare şi RES Energy Solutions nu au emis facturi aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale conţinând schema de sprijin prevăzută de ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

Pentru această contravenţie, ANRE a sancţionat CEZ Vânzare cu o amendă de 200.000 de lei pentru activitatea referitoare la gaze naturale şi cu o amendă de 10.000 de lei pentru activitatea referitoare la energia electrică. De asemenea, Electrica Furnizare a fost sancţionată cu amendă de 200.000 de lei pentru partea de gaze naturale, iar RES Energy Solutions a primit amendă de 10.000 de lei pentru partea de energie electrică.

Totodată, ANRE a dispus măsuri pentru ca toţi furnizorii să respecte prevederile legale, în sensul facturării consumului de gaze naturale cu aplicarea schemei de sprijin pentru beneficiarii acesteia.

Pe de altă parte, acţiunile de control ale ANRE au verificat respectarea de către furnizorii de gaze naturale şi de electricitate a mai multor obligaţii legale, astfel: obligaţia de transmitere, în termen de 5 zile calendaristice de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţia de transmitere, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, a răspunsului la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică şi plata compensaţiilor aferente în cazul depăşirii termenului; obligaţia privind emiterea facturii cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.

În urma constatării încălcărilor acestor obligaţii, ANRE a aplicat furnizorilor de energie electrică următoarele amenzi contravenţionale: Electrica Furnizare – 400.000 de lei, E.ON Energie – 400.000 de lei, Hidroelectrica – 90.000 de lei, Tinmar Energy – 60.000 de lei, CEZ Vânzare – 20.000 de lei.

De asemenea, în urma constatării încălcărilor acestor obligaţii, ANRE a aplicat furnizorilor de gaze naturale următoarele amenzi: Engie – 400.000 de lei, E.ON Energie – 400.000 de lei, Energie Gas & Power – 100.000 de lei.

O altă acţiune de control, în domeniul gazelor naturale, a fost finalizată de ANRE la CEZ Vânzare, prin care a fost verificată respectarea obligaţiei de returnare către clientului final, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii cu decontul final, a sumei datorate, în situaţia în care decontul final de lichidare conţine un sold negativ.

În urma finalizării acestei acţiuni de control, s-au constatat încălcări ale obligaţiei legale verificate, în sensul depăşirii termenului legal, societatea CEZ Vânzare fiind sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 240.000 lei.

O altă acţiune de control a fost finalizată la societatea Euro Seven Industry, prin care ANRE a constatat neîndeplinirea măsurilor dispuse printr-un proces verbal de constatare şi sancţionare aplicat în perioada anterioară, aplicându-se amendă contravenţională în valoare de 100.000 lei, pentru facturarea clienţilor finali, în mod greşit, a costurilor generate de dezechilibrele zilnice şi de depăşirea capacităţii de transport.

ANRE a mai dispus societăţii ca, în termen de 45 de zile de la data comunicării procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, să restituie clienţilor finali din portofoliu, sumele de bani facturate şi încasate în mod nejustificat.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...