O petiţie cu 3,5 milioane de semnături împotriva CETA a fost prezentată la Strasbourg

Adversari ai acordului de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Canada (CETA), care urmează să fie supus miercuri votului în Parlamentul European, au prezentat luni la Strasbourg o petiţie ostilă semnată de 3,5 milioane de europeni, relatează AFP.
Economica.net - lun, 13 feb. 2017, 20:18
O petiţie cu 3,5 milioane de semnături împotriva CETA a fost prezentată la Strasbourg

Potrivit Alianţei ‘Stop TTIP&CETA’, iniţiatoarea acestei petiţii, semnatarii le cer deputaţilor europeni să se opună tratatului comercial pe care UE l-a încheiat cu Canada, dar şi celui pe care îl negociază cu Statele Unite (TTIP), discuţiile cu SUA fiind însă suspendate după alegerea lui Donald Trump.

Opozanţii au înmânat luni seară unor vicepreşedinţi ai Parlamentului European o pancartă simbolizând aceste semnături, strânse în cadrul unei ‘iniţiative cetăţeneşti europene’.

Pentru a fi admisă, o astfel de iniţiativă trebuie să fie susţinută de cel puţin un milion de cetăţeni din cel puţin şapte ţări din cele 28 ale UE.

Semnatarii reproşează CETA că reprezintă ‘o ameninţare pentru democraţie, statul de drept, mediu, sănătate, serviciile publice, dar şi pentru drepturile consumatorilor şi dreptul muncii’ şi că ‘întăreşte puterea multinaţionalelor în dauna democraţiei şi a binelui comun’.

‘3,5 milioane de persoane au semnat pentru un comerţ mai echitabil, mai durabil ecologic şi social, şi nu pentru ceva care creează mai multe probleme decât rezolvă’, şi-a exprimat satisfacţia vicepreşedinta ecologistă a Parlamentului European (PE), austriaca Ulrike Lunacek.

Semnat cu dificultate la sfârşitul lunii octombrie de către Bruxelles şi Ottawa, şi în continuare sub tirul criticilor, CETA urmează să fie supus votului eurodeputaţilor în şedinţa plenară de miercuri.

Departe de a se limita numai la eliminarea barierelor din calea comerţului cu bunuri şi servicii, tratatul mai promovează cooperarea în domeniul normelor sociale şi de mediu între Canada şi UE.

Raportul de forţe pare mai favorabil partizanilor acestuia (europarlamentari de dreapta, liberali şi majoritatea socialiştilor) decât adversarilor săi (Verzi, extrema stângă, extrema dreaptă şi unii socialişti).

Pentru ca aplicarea lui să fie deplină şi definitivă, tratatul va trebui ratificat de toate cele 38 de parlamente naţionale şi regionale din UE, dar ratificarea de către PE va permite aplicarea provizorie a unei mari părţi a textului.

Alianţa ‘Stop TTIP&CETA’ cuprinde vreo 500 de organizaţii, printre care Attac şi Greenpeace, precum şi partide de stânga europene, ca Linke (Germania), Partidul European al Verzilor şi Podemos (Spania).

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...