O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu – ministrul luxemburghez de Finanţe

Guvernele statelor din zona euro ar putea lua în considerare o reducere a datoriei Greciei, însă numai cu condiţia ca autorităţile de la Atena să se angajeze să adopte un pachet de reforme, a declarat marţi ministrul luxemburghez de Finanţe, Pierre Gramegna, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 08:29
O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu - ministrul luxemburghez de Finanţe

Fondul Monetar Internaţional a dat vineri publicităţii un raport în care estima că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei.

‘O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu pentru Luxemburg în sensul că se poate vorbi despre orice. Însă acest subiect trebuie abordat în cadrul unui pachet mai mare. Dacă va fi prezentat într-un mod în care cei 18 parteneri trebuie să şteargă datoria, iar Grecia pur şi simplu face ce vrea, asta e inacceptabil’, a declarat Pierre Gramegna pentru un post de radio.

Separat, ministrul austriac de Finanţe, Hans-Joerg Schelling, a spus că la summitul de marţi al liderilor din zona euro nu se va discuta despre o posibilă reducere a datoriei Greciei. ‘Desigur că un pachet pentru Grecia care să includă o ştergere a datoriei este posibil, dar acesta nu va fi discutat la reuniunea de marţi deoarece unele ţări din zona euro, inclusiv Germania, nu pot începe negocierile fără aprobarea parlamentului’, a spus Hans-Joerg Schelling. Acesta a adăugat că Grecia trebuie să furnizeze un program clar de reforme şi să demonstreze că este gata să implementeze reformele deoarece un program de asistenţă nu poate fi acordat fără condiţii.

Alegătorii greci au respins, duminică, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaţionali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras.

Ministrul adjunct grec de externe Euclid Tsakalotos, coordonator al negocierilor cu creditorii Greciei (UE şi FMI), a fost numit luni în funcţia de ministru de finanţe, după demisia din acest post a lui Yanis Varoufakis.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...