O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu – ministrul luxemburghez de Finanţe

Guvernele statelor din zona euro ar putea lua în considerare o reducere a datoriei Greciei, însă numai cu condiţia ca autorităţile de la Atena să se angajeze să adopte un pachet de reforme, a declarat marţi ministrul luxemburghez de Finanţe, Pierre Gramegna, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 08:29
O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu - ministrul luxemburghez de Finanţe

Fondul Monetar Internaţional a dat vineri publicităţii un raport în care estima că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei.

‘O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu pentru Luxemburg în sensul că se poate vorbi despre orice. Însă acest subiect trebuie abordat în cadrul unui pachet mai mare. Dacă va fi prezentat într-un mod în care cei 18 parteneri trebuie să şteargă datoria, iar Grecia pur şi simplu face ce vrea, asta e inacceptabil’, a declarat Pierre Gramegna pentru un post de radio.

Separat, ministrul austriac de Finanţe, Hans-Joerg Schelling, a spus că la summitul de marţi al liderilor din zona euro nu se va discuta despre o posibilă reducere a datoriei Greciei. ‘Desigur că un pachet pentru Grecia care să includă o ştergere a datoriei este posibil, dar acesta nu va fi discutat la reuniunea de marţi deoarece unele ţări din zona euro, inclusiv Germania, nu pot începe negocierile fără aprobarea parlamentului’, a spus Hans-Joerg Schelling. Acesta a adăugat că Grecia trebuie să furnizeze un program clar de reforme şi să demonstreze că este gata să implementeze reformele deoarece un program de asistenţă nu poate fi acordat fără condiţii.

Alegătorii greci au respins, duminică, ultimele propuneri de acord ale creditorilor internaţionali, la un referendum convocat de Guvernul condus de stânga radicală Syriza, în frunte cu premierul Alexis Tsipras.

Ministrul adjunct grec de externe Euclid Tsakalotos, coordonator al negocierilor cu creditorii Greciei (UE şi FMI), a fost numit luni în funcţia de ministru de finanţe, după demisia din acest post a lui Yanis Varoufakis.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii USR despre Programul de guvernare
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va discuta, luni, cu reprezentanţii conducerii Uniunii Salvaţi România pe marginea Programului ...
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Provocările legate de aprovizionare frânează creșterea pe piața PC-urilor în T3
Livrările globale de PC-uri tradiționale, inclusiv desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru, au ajuns la 86,7 milioane ...
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Începe Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video
Bucharest Gaming Week 2021, cel mai mare eveniment din România al jocurilor video, debutează luni, iar timp de o săptămână ...