Ţi s-au ars electrocasnice din cauza tensiunii? Distribuitorul de curent este obligat să te despăgubească – procedură ANRE

Dacă vi s-a ars televizorul, frigiderul, calculatorul, aparatul de aer condiţionat din cauza unei suprasarcini electrice, operatorul de reţea este obligat să vă despăgubească cu contravaloarea produsului stricat sau a reparaţiei. Citiţi ce aveţi de făcut pentru a vă primi banii.
Sorin Andone - mar, 14 iul. 2015, 11:05
Ţi s-au ars electrocasnice din cauza tensiunii? Distribuitorul de curent este obligat să te despăgubească - procedură ANRE

Distribuitorul de energie electrică în raza căruia te afli trebuie să te despăgubească cu valoarea aparatului electrocasnic distrus de o eventuală suprasarcină apărută din vina lui, potrivit Legii Energiei Electrice din 2012. Pentru că procedurile de despăgubire nu erau clarificate, lăsând loc de interpretări care, de obicei, făceau ca păgubitul să nu-şi mai vadă banii înapoi pe stricăciunea produsă de distribuitor, ANRE  a emis o procedură de despăgubire, care urmată, vă va permite să vă primiţi banii în circa o lună de la eveniment.

Trebuie să ştiţi că vă veţi repara pe banii Dumneavoastră aparatul stricat, dacă este posibil, urmând ca, doar ulterior, distribuitorul, în mod direct sau prin intermediul furnizorului, să vă despăgubească cu contravaloarea reparaţiei. Dacă vă adresaţi furnizorului, acesta trebuie să transmită cererea distribuitorului.

Mai întâi şi mai întâi, trebuie să constataţi defecţiunea aparatului. Pentru aceasta, va trebui să vă duceţi cu el la un centru de reparaţie. Acolo, va trebui să primiţi confirmarea scrisă din partea operatorului economic care a realizat reparaţia privind faptul că deteriorarea receptorului a fost cauzată ca efect al unor supratensiuni accidentale produse în reţeaua electrică.

Păstraţi documentele aferente contravalorii reparaţiei receptoarelor electrocasnice deteriorate: factura / chitanţa / bonul fiscal sau atestarea faptului că reparaţia nu este posibilă, din partea operatorului economic specializat în repararea receptoarelor electrocasnice.

În limita a 10 de zile lucrătoare de la data constatării defecţiunii aparatului, faceţi o cerere de despăgubire către furnizor la care ataşaţi cele două documente mai sus menţionate şi factura / chitanţa / bonul fiscal sau o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă preţul şi data achiziţiei receptorului electrocasnic. Cererea trebuie să conţină numele titularului contractului de furnizare/distribuţie, adresa locului de consum, datele de contact (telefon, fax, e-mail), data la care a avut loc evenimentul care a produs deteriorarea receptoarelor electrocasnice/data luării la cunoştinţă a producerii evenimentului, valoarea estimată a prejudiciului provocat prin deteriorarea receptoarelor electrocasnice, modalitatea de acordare a sumei stabilite pentru despăgubire, în cazul în care se constată îndeplinirea condiţiilor de acordare a acesteia.

Operatorul de reţea este obligat să trimită o echipă care să investigheze şi, eventual, să remedieze cauzele defecţiunii la domiciliul reclamantului. Ancheta operatorului trebuie finalizată în maximum 30 de zile de la depunerea reclamaţiei de către păgubit.

Primirea despăgubirii se face în două zile de la stabilirea tuturor condiţiilor de acordare a despăgubirii,  prin servicii de transfer bancar, prin mandat poştal, prin numerar, la punctele de contact ale furnizorului/distribuitorului sau prin compensarea următoarelor facturi emise de furnizor/distribuitor, corespunzătoare locului de consum respectiv.

Despăgubirile datorate de OR conform prezentei proceduri nu se plătesc în situaţiile de forţă majoră, în care distribuitorul poate dovedi că acestea l-au împiedicat să îşi respecte obligaţiile contractuale.

Te-ar mai putea interesa și
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe din Ucraina se extinde puternic în România. Compania caută 750 de specialiști IT până în 2025
SoftServe, una dintre marile companii IT din Europa, cu origini în Ucraina, care a deschis centrul din România în mai 2022, ca parte a strategiei de extindere globale, are în prezent o echipă de......
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
MAE: Încă 13 cetățeni români vor fi aduși în țară din Turcia cu o aeronavă militară
Alţi 13 cetăţeni români vor fi aduşi în ţară din Turcia cu o aeronavă militară, în seara de marţi, informează ...
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Ministrul german al Apărării, aflat în vizită la Kiev, anunță că Ucraina va primi peste 100 de tancuri Leopard
Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina ...
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro
Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul ...