O treime din acţiunile Fondul Proprietatea pot fi scoase de la Bursa din Bucureşti. Se mută la Londra

Depozitarul Fondului Proprietatea (FP) va emite peste 81,2 milioane de GDR-uri, pe care le va lista la Bursa din Londra, potrivit unui raport emis marţi dimineaţa la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Fiecare GDR va ţine locul a 50 de acţiuni FP, a căror circulaţie urmează să fie blocată.
Adrian N. Ionescu - mar, 21 apr. 2015, 07:45
O treime din acţiunile Fondul Proprietatea pot fi scoase de la Bursa din Bucureşti. Se mută la Londra

The Bank of New York Mellon (“Depozitarul GDR” al Fondului Proprietatea (FP)) va emite certificate globale de depozit (global depositary receipt, GDR) echivalente cu cel mult o treime din capitalul social al Fondului, conform reglementărilor din România privind valorile mobiliare. Depozitarul GDR se aşteaptă să înceapă acceptarea solicitărilor de depozit / emitere GDR începând cu deschiderea programului din data de sau în jurul datei de 27 aprilie 2015, potrivit raportului trimis de Fondul Proprietatea la BVB.

Numărul precis de GDR-uri pe care banca depozitară este pregătită să-l emită este de 81.228 524, fiecare GDR contând pentru 50 de acţiuni. Deţinătorii de acţiuni pot cere Depozitarului transformarea acestora în GDR-uri. Ceea ce înseamnă că ar putea fi blocate de la tranzacţionare de la BVB peste 40,6 miliarde de acţiuni FP, mai exact peste 33,33333315% din totalul acţiunilor FP.

„Scopul tranzacției este de a permite investiţii mai mari în Fondul Proprietatea din partea investitorilor instituţionali internaţionali şi, prin urmare, de a lărgi baza de investitori instituţionali străini care nu sunt activi momentan în România, ceea ce ar reprezenta un beneficiu atât pentru Companie, cât şi pentru alte societăţi românești (inclusiv pentru societăţile din portofoliul Companiei) şi ar contribui, în cele din urmă, la reducerea discountului (al preţului acţiunilor faţă de activul net) față de VAN la care sunt tranzacţionate în prezent Acţiunile”, se spune în raportul FP.

Reducerea discountului este si o condiţie severă pe care acţoiunarii FP, dominaţi de fondurile de risc ale Elliott Associates, le+au impus administratoruliui FP, Franklin Templeton, pentru a-şi păstra slujba.

Fondurile Elliott (Manchester  Securities  Corporation şi Beresford Energy Corporation) Manchester  Securities  Corporation şi Beresford Energy Corporation au depăşit pragul de deţinere a 20% din drepturile de vot la FP.

Franklin Templeton se află într-o cursă contra cronometru şi a adoptat o politică de administrare care, „în absenţa oportunităţilor de investiţii care să aducă Acţionarilor venituri mai bune, va utiliza toate sau o parte semnificativă din veniturile din dividende şi din înstrăinările unor participații din portofoliu pentru a implementa măsuri care au scopul de a maximiza veniturile în numerar pentru Acţionari şi pentru a atinge obiectivele de performanţă ale Companiei” se spune în raport.

Administratorii FP aplică astfel o politică de transfer de valoare de la Fondul Proprietatea  la acţionari.

„Administratorul Fondului va putea utiliza tehnici de administrare a discount-ului prevăzute în declaraţia de politică investiţională, care vor include (fără limitare) următoarele:

(i) recomandarea programelor de răscumpărare a Acţiunilor spre aprobarea acestora de către
Acţionari;

(ii) scăderea valorii nominale a Acţiunilor, urmată de o distribuire de numerar către Acţionari;

(iii) în funcţie de lichidităţile disponibile, implementarea programelor de răscumpărare
de Acțiuni prin tranzacţionarea pe piaţa reglementată sau prin oferte publice; şi

(iv) creşterea cererii din partea investitorilor pentru Acţiuni cu scopul de a creşte preţul de piaţă (prin, interalia, majorarea acţionariatului companiilor listate din portofoliul Companiei, prin păstrarea unei politici transparente privind dividendele”, se mai spune în raport.

Vânzarea agresivă a activelor FP şi politrica de distribuire a capitalului social al acestuia i-a făcut pe mulţi analişti să suepecteze faptul că ar avea loc o lichidare de facto a Fondului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere cu 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor......
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent ...
 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează ...
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ ...