O treime dintre profesorii din mediul urban nu ştiu să folosească tehnologia de care dispun la şcoală – studiu

O treime dintre profesorii din mediul urban nu ştiu să folosească tehnologia de care dispun la şcoală, potrivit unui studiu solicitat de Epson. De asemenea, nouă din zece români consideră că orele la școală sunt mult mai interesante și mai atractive dacă profesorii folosesc tehnologia atunci când predau.
Economica.net - mie, 25 sept. 2019, 13:52
O treime dintre profesorii din mediul urban nu ştiu să folosească tehnologia de care dispun la şcoală - studiu

Un alt avantaj, potrivit părerilor părinților chestionați, este că tehnologia folosită la clasă le stimulează interesul și curiozitatea copiilor, astfel încât aceștia asimilează mai ușor informațiile primite, potrivit unui studiu național, realizat în mediul online.

Rezultatele cercetării arată că elevii ar fi mai atrași de ore și mai activi la clasă dacă profesorii ar folosi echipamente electronice atunci când predau.

Peste jumătate dintre părinții care au participat la sondaj cred că tehnologia folosită în scop educațional, la școală, este foarte importantă și sub 1 la sută consideră că este deloc importantă. Potrivit studiului, aproape 55% dintre profesori folosesc săptămânal tehnologia la ore. O treime dintre ei nu știu să folosească tehnologia pe care o au la dispoziție la școală și sub 50% beneficiază de traininguri unde sunt învătați cum să folosească dispozitivele inteligente.

Peste jumătate dintre părinți spun că frecvența cu care profesorii folosesc dispozitive smart la ore este săptămânală și doar un sfert indică faptul că dispozitivele inteligente ar fi folosite zilnic.

Acasă, 64,67% dintre copiii respondenților folosesc zilnic smartphone-urile și laptopurile în scop educațional.

Când vine vorba despre modernizarea școlilor cu echipamente electronice, 50% dintre respondenți au declarat că și-ar dori ca școlile în care învață copiii lor să aibă videoproiectoare, imprimante, laptopuri și tablete.

Ce tehnologie le pune școala la dispoziție profesorilor și copiilor dumneavoastră:

Calculatoare – 58,5%

Proiectoare – 57,7%

Imprimante – 33,27%

Laptopuri – 14,77%

Tablete – 10,84%

Altele – 6,73%

Ce echipamente IT ați dori să fie achiziționate în școala în care se află copilul dumneavoastră:

Videoproiectoare – 50,09%

Imprimante – 47,92%

Laptopuri – 42,43%

Tablete – 41,5%

Sisteme audio – 26,92%

E-book reader – 23,93%

Smart TV – 17,38%

Nu doresc – 8,04%

Cât de des folosesc copiii dumneavoastră tehnologia în scop educațional?

Zilnic – 64,67%

Săptămânal – 29,53%

Lunar – 5,79%

Odată cu începerea școlilor, copiii primesc multe cerințe din partea profesorilor care se bazează pe materiale printate, precum fișe de lucru suplimentare, planșe de colorat, teste sau referate. Unele cadre didactice pun la dispoziție toate aceste materiale deja printate, alții se bazează pe părinți și copii pentru imprimarea lor. 13,08% din școlile în care învață copiii respondenților folosesc imprimante cu jet de cerneală. Din imprimantele folosite de aceste instituții de învățământ, 36,26% sunt alb-negru, iar 35,89% sunt color.

65% dintre adulții chestionați au acasă o imprimantă și nu sunt nevoiți să meargă până la un centru de printare. Totuși, peste jumătate dintre respondenți au mărturisit că preferă să primească de la școală toate materialele necesare deja printate și nu în variantă digitală.

Studiul ,,Digital versus print la școală”, solicitat de Epson și realizat în mediul online, în perioada 02-16 septembrie 2019, pe un eșantion de 536 de respondenți, este reprezentativ la nivelul părinților cu copii de vârstă școlară, din mediul urban, cu acces la internet. Sondajul a fost realizat pe platforma ivox.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...