O treime dintre români consideră că Justiţia e cea mai importantă instituţie a democraţiei

O treime dintre români consideră Justiţia drept cea mai importantă instituţie a democraţiei, relevă Barometrul Inscop-Adevărul despre România, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului 'Adevărul'.
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 08:21
O treime dintre români consideră că Justiţia e cea mai importantă instituţie a democraţiei

Astfel, 30,1% dintre români indică Justiţia drept instituţia publică cea mai importantă a democraţiei, urmată de Preşedinţie (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

Dintre cei intervievaţi, 0,8% au indicat altă instituţie, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievaţi nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievaţi ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuşi, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre români au răspuns că ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuşi, iar 9,1% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenţi nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu ştiu sau nu răspund.

Dintre cei intervievaţi, 37,6% declară că ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta ‘nu ştiu/ nu răspund’.

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acţiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe acelaşi subiect.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze.

Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 14,5% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Sondajul relevă că, din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 49 de ani, 76,6% ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeaşi categorie de vârstă ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 40,6% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 43,4% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 12,3% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese că, din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, 71,3% ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 31,2% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 31,5% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 13,6% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Cât priveşte segmentul de populaţie cu vârsta de 65 de ani şi peste, 63,2% ar semna o petiţie pentru susţinerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispuşi să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susţinerea unei cauze. Totodată, 30,8% dintre vârstnici ar fi dispuşi să participe la manifestaţii de protest, 27% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 25,9% ar fi dispuşi să se implice permanent în activităţi de promovare a unor cauze semnificative şi 11,9% ar fi dispuşi să facă greva foamei pentru a susţine o cauză.

Barometrul INSCOP – ADEVĂRUL despre România’ a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 23 – 30 aprilie 2015. Volumul eşantionului a fost de 1.085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...