O treime dintre români se aşteaptă ca economia să meargă mai bine în acest an – studiu GfK

O treime dintre români se aşteaptă ca economia să meargă mai bine în acest an, iar 20% mai rău, se arată într-un studiu realizat de GfK.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 09:49
O treime dintre români se aşteaptă ca economia să meargă mai bine în acest an - studiu GfK

‘4 din 10 români afirmă că starea generală a economiei a suferit un regres anul trecut faţă de 2013. Cu toate acestea, situaţia arată mai bine decât în luna decembrie 2013, atunci când aproape 6 din 10 români considerau acelaşi lucru. Din ce în ce mai mulţi români privesc cu încredere următorul an, o treime dintre ei aşteptând ca economia să meargă mai bine şi doar 20% mai rău’, se arată în Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanţat de Comisia Europeană şi realizat lunar de GfK România.

Potrivit acestuia, indicele general măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului a atins o medie anuală de -28,6, scrie Agerpres.

Studiul mai arată că o treime dintre români spuneau în decembrie că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 16% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună.

‘Situaţia cunoaşte o îmbunătăţire faţă de finele anului trecut, când 44% din populaţie îşi vedea finanţele personale deficitare comparativ cu 2013. În privinţa perspectivelor financiare, doar un sfert dintre cei chestionaţi au spus de-a lungul anului 2013 că acestea se vor înrăutăţi, peste 21% fiind optimişti. Procentul celor care cred că situaţia bugetului va fi stabilă în viitor a crescut faţă de 2013, de la 43% la 47%. În decembrie 2013, percepţia asupra evoluţiei inflaţiei din ultimul an este mai bună decât în aceeaşi luna din 2013’, informează documentul citat.

Aproape 4 din 10 români, potrivit Barometrului, cred că preţurile au fost mai ridicate în comparaţie cu anul anterior, faţă de 67% care credeau acelaşi lucru în ultima lună a anului 2013.

‘Perspectivele privind şomajul sunt mai bune decât în anii anteriori. Media pesimiştilor în 2014 se situează la 58% faţă de 66% în 2013 şi 63% în 2012. Atunci când se referă la investiţiile în bunuri de folosinţă îndelungată, numărul celor care considerau în decembrie că nu este un moment bun pentru realizarea acestora în viitorul apropiat este în scădere faţă de decembrie 2012, 49% dintre români afirmând că nu intenţionează să cumpere un obiect important pentru locuinţă în următorul an, versus 52%’, se mai spune în studiu.

Potrivit acestuia, atitudinea faţă de economisire este relativ constantă, ca şi în decembrie 2013, doar 20% dintre români considerând că este o perioadă propice pentru a pune bani deoparte, iar 59% spun că veniturile lor abia reuşesc să le acopere cheltuielile curente.

În acelaşi timp însă, procentajul celor care spun că au datorii este într-o uşoară scădere, situându-se la 16%, comparativ cu 19% în decembrie 2013 şi 2012.

Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1.000 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Președintele croat, Zoran Milanovic, susține că Ucraina n-ar trebui să intre în NATO
Președintele croat, Zoran Milanovic, susține că Ucraina n-ar trebui să intre în NATO
Ucraina nu aparţine NATO, iar situaţia de-a lungul frontierei ruso-ucrainene este o criză gravă în spatele căreia se ...
Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu respectă legea
Virgil Popescu: ANPC va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu respectă legea
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marţi, la finalul şedinţei de guvern, că Autoritatea Naţională pentru ...
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania crește în acest an pensiile publice cu cel puțin 2,5%
Spania va majora cea mai mare parte a pensiilor publice cu 2,5% în 2022, ceea ce va spori venitul mediu al pensionarilor ...