Oameni de ştiinţă americani salută acordul privind programul nuclear iranian

Aproximativ 30 de oameni de ştiinţă americani, între care cercetători în domeniul nuclear şi laureaţi ai Premiului Nobel, au scris o scrisoare adresată preşedintelui SUA Barack Obama în care salută acordul încheiat cu Iranul, apreciind că acesta reprezintă a realizare majoră pentru securitate, potrivit ediţiei de sâmbătă a cotidianului New York Times, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 09 aug. 2015, 07:54
Oameni de ştiinţă americani salută acordul privind programul nuclear iranian

Scrisoarea are două pagini şi este semnată de cei importanţi experţi mondiali în domeniul nuclear. Potrivit semnatarilor acordul cu Teheranul ‘va promova cauza păcii şi a securităţii în Orientul Mijlociu şi poate servi drept ghid pentru viitoare tratate de neproliferare’.

Acordul cu Iranul prezintă, potrivit cercetătorilor, ‘obligaţii mai stricte decât orice alt acord privind neproliferarea care a putut fi negociat în trecut’, scrie Agerpres.

În total, 29 de cercetători au semnat scrisoarea, între care fizicieni care se ocupă de proceduri de securitate militară la cel mai înalt nivel. Alţi semnatari au fost consilieri pe probleme de securitate militară la Congresul SUA, Casa Albă sau agenţii federale.

Printre semnatarii scrisorii se află Sheldon Glashow de la Universitatea din Boston, Frank Wilczek de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Leon Cooper de la Universitatea Brown din Providence (coasta de est a SUA), David Gross de la Universitatea din California şi Burton Richter de la Universitatea Stanford (coasta de vest), toţi fiind laureaţi ai Premiului Nobel.

Acordul cu Teheranul, încheiat pe 14 iulie de cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania, prevede o ridicare progresivă şi condiţionată a sancţiunilor impuse Iranului, în schimbul garanţiilor că acesta nu va dezvolta arma atomică.

Congresul SUA are termen până la 17 septembrie să voteze o rezoluţie cu privire la acordul nuclear semnat la 14 iulie între marile puteri şi Iran.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Grup Șerban, cu afaceri în agricultură, vrea să investească 5 milioane de euro în expansiune. Se pregătește de un plasament privat de acțiuni și listarea pe AeRO
Grup Șerban, cu afaceri în agricultură, vrea să investească 5 milioane de euro în expansiune. Se pregătește de un ...
Grup Șerban Holding, unul dintre principalii jucători pe piața agricolă din Bacău, companie antreprenorială înființată ...
Facebook – Câştigurile trimestriale au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street
Facebook – Câştigurile trimestriale au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street
Câştigurile trimestriale ale Facebook au depăşit estimările analiştilor de pe Wall Street, chiar dacă veniturile au ...
Record negru în Bulgaria şi Ucraina – Cel mai mare număr de morţi în 24 de ore din cauza COVID
Record negru în Bulgaria şi Ucraina – Cel mai mare număr de morţi în 24 de ore din cauza COVID
Bulgaria a raportat marţi date zilnice record ale infectării cu SARS-CoV-2, în contextul în care al patrulea val al pandemiei ...