Oameni de ştiinţă din Brazilia au găsit urme ale virusului Zika la ţânţari comuni

Cercetători brazilieni au anunţat joi că au găsit semne ale virusului Zika la un ţânţar comun, care este o specie diferită de cea a ţânţarilor Aedes aegypti, ţânţari cunoscuţi drept principalul vector de transmitere al acestui virus, informează Reuters.
Economica.net - vin, 22 iul. 2016, 05:46
Oameni de ştiinţă din Brazilia au găsit urme ale virusului Zika la ţânţari comuni

Ei au avertizat, totuşi, că sunt necesare teste suplimentare pentru a determină dacă această specie, cu numele ştiinţific Culex quinquefasciatus, este cu adevărat responsabilă pentru transmiterea virusului la om şi în ce măsură, în caz că acest lucru se confirmă.

Oameni de ştiinţă de la institutul de cercetare brazilian Oswaldo Cruz au descoperit urme de Zika la ţânţari Culex capturaţi în şi în jurul oraşului Recife, capitala statului Pernambuco, cel mai grav afectat de epidemia de Zika izbucnită anul trecut.

În luna martie, aceiaşi cercetători au declarat că au reuşit să transmită virusul Zika la ţânţari Culex în laborator, dar nu erau siguri în acel moment dacă specia ar putea purta virusul în mod natural.

Urmele de Zika, au explicat oamenii de ştiinţă într-o declaraţie, au fost găsite folosind metode care identifică acidul ribonucleic din virus. Constatările ‘confirmă specia ca potenţial vector al virusului”.

Cu toate acestea, rămâne de stabilit dacă ţânţarul comun, deşi capabil să poarte Zika, ar fi o sursă importantă de infecţie la om.

Ţânţarii Culex sunt mai răspândiţi decât Aedes aegypti, principala specie responsabilă pentru transmiterea virusului Zika, şi sunt capabili să reziste la un climat mai temperat.

Aedes aegypti au obiceiuri diferite de reproducere, de hrănire şi în general, care îi fac fac să fie un vector eficient pentru a transmite boala la om.

Comparativ cu acest ţânţar, care este atras de medii urbane şi de gospodării şi de oameni pentru a se hrăni, Culex obişnuieşte să trăiască în jurul copacilor şi al altor zone înalte şi preferă păsările şi alte animale, dar şi oamenii.

‘Doar simpla descoperire a virusului la o altă specie nu înseamnă că aceasta îl şi poate transmite în mod eficient’, a declarat Jerome Goddard, entomolog şi specialist în boli transmise de ţânţari, la Universitatea de Stat din Mississippi.

Virusul Zika, care afectează 1,5 milioane de persoane din ţara gazdă a Jocurilor Olimpice, poate să fie responsabil pentru febră, dureri articulare şi, în anumite cazuri mai rare, de probleme neurologice.

Te-ar mai putea interesa și
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii......
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...