Oamenii vaccinaţi anti-Covid cu schemă completă vor putea ridica tichetele de masă de la centrul de vaccinare în termen de şase luni de la ultima doză, faţă de două luni cât prevedea iniţial legea – Monitorul Oficial

Guvernul a extins termenul până la care oamenii vaccinaţi anti-Covid cu schemă completă de vaccinare pot ridica tichetele de masă de la centrul de vaccinare sau de la medicul de familie care le-a administrat ultima doză de vaccin din schema completă. Mai precis, oamenii cărora le-a fost administrată ultima doză de vaccin anti-Covid-19 din schema completă de vaccinare - începând cu 31 august 2021 - au la dispoziţie şase luni ca să ridice tichetele de masă în valoare totală de 100 de lei de la centrul sau de la medicul de familie care le-a făcut vaccinul, potrivit Ordinului MS 2.359, care a intrat în vigoare la 3 noiembrie, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial. Amintim că iniţial guvernul stabilise un termen de 60 de zile în care oamenii puteau să obţină tichetele de la centrul de vaccinare. Acest termen s-a dovedit nerealist. La începutul lunii noiembrie nu ajunseseră încă tichetele de masă pentru oamenii vaccinaţi în luna septembrie, la centrele de vaccinare din unele din judeţe ale ţării. Consecinţa imediată - oamenii imunizaţi la 1 septembrie nu mai erau eligibili să le primească, conform dispoziţiilor iniţiale ale guvernului, iar cei imunizaţi în restul lunii septembrie mai aveau foarte puţin timp ca să ridice tichetele de la centrul de vaccinare. Grăbindu-se să-şi îndrepte greşeala, executivul a publicat Ordinul 2359 în Monitorul Oficial cu o informaţie greşită.
Cristina Şomănescu - joi, 04 nov. 2021, 10:28
Oamenii vaccinaţi anti-Covid cu schemă completă vor putea ridica tichetele de masă de la centrul de vaccinare în termen de şase luni de la ultima doză, faţă de două luni cât prevedea iniţial legea - Monitorul Oficial

Context

Oamenii care se imunizează împotriva Covid-19 cu schema completă de vaccinare vor beneficia de tichete de masă în valoare de 100 de lei, prevede Ordonanţa Guvernului nr. 19 din 31 august 2021, despre care Economica.net a scris, pe larg, aici.

Metodologia iniţială de achiziţie şi de acordare a acestor tichete a fost prevăzută în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1863 din 2021, în vigoare din 13 septembrie, data la care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 876, partea I.

Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 cu schemă completă de vaccinare începând cu 31 august, data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 19/2021, beneficiază de o alocaţie de hrană în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie, respectiv cinci tichete în valoare de 20 lei fiecare, potrivit Ordinului MS nr. 1863 din 2021, despre care Economica.net a scris aici.

  • Oamenii vor primi tichetele de masă de la centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, ambulatoriile de specialitate, după caz, în cadrul cărora le-a fost administrată ultima doză de vaccin.

Iniţial, guvernul a stabilit un termen de 60 de zile, calculate de la data la care oamenilor li s-a administrat ultima doză de vaccin anti-Covid-19 din schema completă de vaccinare (atenţie, nu doza a treia „booster”, ci a doua doză pentru cei vaccinaţi cu Pfizer sau Moderna şi prima doză (mondoză) pentru cei vaccinaţi cu J&J), ca să ridice tichetele de masă de la centrul sau medicul de familie care le-a făcut ultima doză.

Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 cu schemă completă de vaccinare între 31 august, data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 19/2021, şi data distribuirii tichetelor de masă de către DSP-uri către centrele de vaccinare pot ridica tichetele de masă de la unitatea care le-a fost făcută ultima doză de vaccin, în termen de 60 de zile de la data vaccinării cu schemă completă, potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1863 din 2021, studiat de Economica.net.

În realitate, la începutul lunii noiembrie nu ajunseseră încă la unele centre de vaccinare din ţară tichetele de masă destinate oamenilor vaccinaţi în luna septembrie. Drept care, oamenii vaccinaţi la începutul lunii septembrie riscau ori să nu mai fie eligibili să primească tichetele pentru că termenul de 60 de zile a expirat, ori să aibă doar câteva zile la dispoziţie ca să le ridice de la centrul de vaccinare, în funcţie de data exactă la care aceste tichete urmau să ajungă la centrul de vaccinare.

De ce s-a ajuns aici

Tot Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1863 din 2021 în vigoare din 13 septembrie spune că Direcţiile de sănătate publică județene și a municipiului București realizează procedura de achiziție a tichetelor de masă în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data alocării de către Ministerul Sănătății a prevederii bugetare cu această destinație.

După ce le cumpără, DSP-urile distribuie tichetele, în termen de cinci zile, către centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie, respectiv ambulatoriile de specialitate, se mai arată în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1863 din 2021, consultat de Economica.net.

La începutul lunii noiembrie, unele DSP-uri din ţară abia achiziţionaseră tichetele de masă destinate oamenilor vaccinaţi în luna septembrie. Acestea urmau să fie apoi ridicate de la DSP de centrele şi medicii de familie care au vaccinat anti-Covid în septembrie.

Pentru oamenii cărora le-a fost administrată ultima doză de vaccin din schema completă în luna octombrie nici nu au început procedurile de achiziţie a tichetelor, DSP-urile aşteptând ca MS să aloce fondurile necesare în acest scop.

În acest context, guvernul îşi îndreaptă greşeala şi extinde la şase luni termenul până la care oamenii pot să obţină tichetele de masă de la centrul, medicul de familie care le-a administrat ultima doză de vaccin, reiese din Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii nr. 2.359 din 2021, în vigoare din 3 noiembrie, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii nr. 2.359 din 2021 modifică Ordinul MS nr. 1.863/2021, care stabilea iniţial metodologia de acordare a tichetelor pentru oamenii vaccinaţi, despre care am scris mai sus, astfel:

— La articolul 5, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(3) Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare între data intrării în vigoare a Ordonanței Guvernului nr. 19/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, cu modificările ulterioare, și data distribuirii tichetelor de masă conform art. 4 pot ridica tichetele de masă de la unitatea care a efectuat ultima doză de vaccinare în termen de 6 luni de la data vaccinării cu schema completă.”

Art. II. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii nr. 2.359 din 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial cu o informaţie greşită. Economica.net atrage atenţia guvernului că Ordinul MS nr. 1.863/2021 a fost publicat în Monitorul Oficial la 13 septembrie, nu 13 noiembrie 2021, aşa cum oficialii MS au scris greşit în Ordinul 2359, publicat în Monitorul Oficial(vezi foto din MO).

Aceasta, deşi Ordinul MS 2359 modifică un singur alineat din actul normativ amintit mai sus, astfel că e dificil de găsit circumstanţe atenuante pentru superficialitatea cu care a fost redactat.  

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...