Oana Truţă, realeasă ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica – surse

Oana Truţă a fost realeasă ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) de luni, au declarat, pentru Agerpres, surse apropiate companiei.
Economica.net - mar, 19 sept. 2017, 05:24
Oana Truţă, realeasă ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica - surse

‘Oana Truţă a fost aleasă din nou ca membru în Consiliul de supraveghere al Hidroelectrica. S-a aplicat votul cumulativ. Prin aplicarea acestui vot, Fondul Proprietatea a votat în favoarea ei. Astfel, a fost numită. Practic, acţionarul minoritar are dreptul să ceară votarea prin acest vot cumulativ. În rest au rămas aceiaşi membri, mai puţin Horia Marian Gâmbuţeanu, care a fost înlocuit de Gabriel Andronache’, au spus acestea.

Restul membrilor au rămas aceiaşi, respectiv Borbely Karoly, Andreea Negru Ciobanu, Dan Lurenţiu Tudor şi Andreea Ioana Lambru. Numirile sunt tot pentru un mandat provizoriu de 4 luni.

Conform unui comunicat al Fondului din 6 septembrie, FP şi-a exprimat ‘indignarea totală’ faţă de eliminarea Oanei Truţă din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 şi consideră că acţiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate şi abuzive.

‘La AGA Hidroelectrica din 31 august 2017, Ministerul Energiei, reprezentând statul român ca acţionar majoritar al Hidroelectrica, şi-a aprobat propria propunere de atragere a răspunderii doamnei Oana Truţă, membră a Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica. Această situaţie a declanşat automat revocarea doamnei Truţă din funcţia de membru al Consiliului. Fondul Proprietatea îşi exprimă indignarea totală faţă de eliminarea Oanei Truţă din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica la data de 31 august 2017 şi consideră că acţiunile întreprinse de Ministerul Energiei sunt nefondate şi abuzive’, se spune în comunicat.

FP subliniază că propunerea Ministerului Energiei nu include motivaţia pentru iniţierea procedurii judiciare împotriva Oanei Truţă.

‘De asemenea, ministerul şi Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentaţia AGA. Fondul Proprietatea consideră că aceste acţiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuţiilor sale legale, de administrare, s-a opus acţiunilor anumitor membri ai organelor societare care au ameninţat implementarea principiilor de guvernanţă corporativă în Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul că doamna Truţă este, în fapt, cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei, începând cu martie 2011 şi până în prezent, şi s-a ocupat de companie chiar şi în perioada procesului de reorganizare a acesteia. Acţiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanţă corporativă’, se menţionează în document.

FP atrage atenţia asupra faptului că Ministerul Energiei a votat favorabil numirii Oanei Truţă în poziţia de membru al Consiliului Hidroelectrica, atât în data de 3 iulie 2017, cât şi pe 3 august 2017.

‘Recent, Fondul a iniţiat mai multe acţiuni în instanţă împotriva deciziilor luate în cadrul AGA şi de către Consiliul de Supraveghere pentru încălcarea normelor de guvernanţă corporativă, iar această acuzaţie nefondată la adresa unui membru al Consiliului nominalizat de Fond poate fi văzută drept o formă de represalii. Doamna Oana Truţă s-a opus pe bună dreptate numărului tot mai mare de acţiuni care încalcă legislaţia privind guvernanţa corporativă, care au fost luate de Ministerul Energiei în cadrul Hidroelectrica de la începutul anului’, afirmă FP.

Potrivit comunicatului, Fondul Proprietatea a declanşat deja acţiuni legale împotriva hotărârii acţionarilor care au aprobat acţiunea în justiţie împotriva Oanei Truţă.

‘Fondul va continua să ia toate măsurile necesare, pentru a se asigura că principiile de guvernanţă corporativă sunt respectate la Hidroelectrica şi că directorii care îşi îndeplinesc atribuţiile legale, de administrare, nu sunt destituiţi fără motiv’, se afirmă în comunicat.

În opinia FP, Ministerul Energiei ar trebui să se concentreze asupra creării unui climat în care toate părţile implicate să poată contribui la îndeplinirea priorităţilor Hidroelectrica, în loc să adopte ‘astfel de decizii în mod clar abuzive’.

‘Din nefericire, pe durata mandatului actualului ministru al Energiei, am observat că: nu au fost adoptaţi paşi concreţi în direcţia listării companiei; dimpotrivă, au existat întârzieri şi motive de confuzie; nu există paşi concreţi şi decizii care să fi justificat întârzieri suplimentare în listarea Hidroelectrica; au existat încercări inadecvate din partea ministerului de a interveni în activitatea de zi cu zi a companiei; persoane lipsite de experienţă au fost numite în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, în mod evident fără un proces de selecţie competitiv şi transparent. Ulterior, această situaţie a permis desemnarea unui Directorat interimar, fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare referitoare la criteriile profesionale şi procesul de selecţie’, se spune în document.

În concluzie, Fondul Proprietatea solicită Ministerului Energiei ‘să înceteze adoptarea unor astfel de acţiuni abuzive în întreprinderile de stat şi să implementeze în mod corect, să susţină şi să respecte principiile de guvernare corporativă – care sunt esenţiale pentru a aduce valoare adaugată companiei, acţionarilor săi şi angajaţilor, precum şi pentru protejarea împotriva unor comportamente inadecvate şi fapte de corupţie’.

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...