Obama a anunţat oficial nominalizarea lui Janet Yellen la conducerea Rezervei Federale

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat oficial miercuri nominalizarea lui Janet Yellen la conducerea puternicei bănci centrale a SUA, Federal Reserve (Fed), afirmând că actualul vicepreşedinte al instituţiei este 'excepţional de calificată' pentru această funcţie, relatează AFP.
Economica.net - joi, 10 oct. 2013, 04:11
Obama a anunţat oficial nominalizarea lui Janet Yellen la conducerea Rezervei Federale

Obama a menţionat că a luat în consideraţie ‘numeroşi factori’ pentru alegerea sa, printre care necesitatea ‘unei politici monetare sănătoase pentru a stăpâni inflaţia şi a crea, de asemenea, locuri de muncă’.

‘Am găsit aceste calităţi la Janet Yellen’ care, dacă va trece de votul Senatului, va fi prima femeie la conducerea Rezervei Federale, a dat el asigurări.

‘A dat dovezi de lider, este puternică’, a mai spus Obama. ‘Este excepţional de calificată pentru acest rol’, a continuat preşedintele, remarcând că ea a ‘tras semnalul de alarmă în bula imobiliară şi excesele sectorului privat’, cu referire la criza din 2008 din care Statele Unite încă nu şi-au revenit complet.

La rândul său, Janet Yellen a declarat că este ‘onorată’ că a fost aleasă şi a menţionat că în continuare trebuie ‘consolidată relansarea’ economică.

Obama a cerut Senatului, unde adversarii săi republicani dispun de o minoritate de blocaj, să voteze ‘cât mai repede’ numirea lui Janet Yellen şi, în acelaşi timp a adus un vibrant omagiu titularului actual al postului, Ben Bernanke.

Aceasta din urmă a reprezentat ‘o forţă de stabilitate nu doar pentru ţara noastră, şi pentru lumea întreagă’, a afirmat liderul de la Casa Albă, exprimându-şi ‘recunoştinţa pentru serviciul său extraordinar’.

Alegerea lui Yellen era aşteptată după ce fostul consilier al lui Obama Lawrence Summers a renunţat să concureze pentru această funcţie din cauza opoziţiei exprimate de unii senatori democraţi.

Dacă Senatul va vota numirea sa, Jane Yellen, în vârstă de 67 de ani, va fi primul democrat în fruntea Rezervei Federale după retragerea lui Paul Volcker în 1987 şi prima femeie care a condus vreodată centenara instituţie.

Ea este considerată un ‘porumbel’, mult mai preocupată de problema şomajului decât de inflaţie. Ea a sprijinit întotdeauna politica monetară promovată de Ben Bernanke şi reprezintă o garanţie a continuării acestei politici.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un an
Importurile indirecte de semințe de floarea-soarelui din SUA au invadat piața autohtonă. Creștere de peste 40% într-un ...
Fermierii români au cumpărat anul trecut din SUA semințe de floarea-soarelui în valoare totală de aproximativ 41,6 milioane de dolari, valoarea fiind cu 42% mai mare decât în 2019. Peste 87%......
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
1.000 de oameni vor fi concediați de la TAROM până la sfârșitul anului
Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat joi la Antena 3 că de la operatorul aerian de stat, TAROM, au plecat ...
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea până la sfârșitul lui august să-și vaccineze toți adolescenții de peste 12 ani
Germania va putea oferi vaccinarea împotriva COVID-19 tuturor adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani până la sfârşitul ...
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Ministerul Culturii organizează evenimente artistice cu ocazia maratonului de vaccinare din București
Începând de vineri (7 mai), ora 16:00, și până luni (10 mai), ora 08:00, la Biblioteca Națională din București și ...