Obama a lansat planul contra „marii ameninţări” reprezentate de schimbările climatice

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi-a lansat oficial luni planul foarte aşteptat contra 'marii ameninţări' reprezentate de schimbările climatice, insistând asupra urgenţei de a acţiona imediat şi anunţând o restricţie fără precedent asupra centralelor electrice, relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - mar, 04 aug. 2015, 07:16
Obama a lansat planul contra

Aceasta este una dintre ‘provocările cheie’ ale epocii noastre, a declarat Obama la Casa Albă, anunţând Planul american pentru energie curată (‘America’s Clean Power Plan’). Planul reuneşte o serie de reguli şi reglementări impunând pentru prima dată centralelor electrice să-şi reducă cu 32% până în 2030 emisiile de carbon faţă de nivelurile din 2005, scrie Agerpres.

‘Nu există o provocare mai mare pentru viitorul nostru şi generaţiile viitoare ca ameninţarea reprezentată de schimbările climatice’, a asigurat el, subliniind urgenţa de a acţiona.

‘De cele mai multe ori, problemele cu care ne confruntăm sunt temporare şi ne putem aştepta ca lucrurile să se amelioreze dacă muncim din greu’. ‘Dar dacă nu vom reglementa acest caz… probabil că nu ne vom mai putea adapta suficient’, a notat el.

Preşedintele SUA, care a făcut din mediu încă din 2008 una dintre priorităţile sale, a subliniat ameninţarea reprezentată de schimbările climatice şi în special centralele electrice, surse de poluare de carbon.

Dezbaterea este aprinsă în SUA unde 37% din energia electrică este încă produsă de centralele pe cărbune. O sursă de energie problematică din punct de vedere al mediului.

Barack Obama a descris restricţiile impuse centralelor electrice ca fiind ‘etapa cea mai importantă luată de America în lupta’ contra schimbărilor climatice.

El a respins criticile că planul său ar creşte facturile la energie pentru americani, îi va lovi pe cei săraci şi va costa locuri de muncă.

‘Acesta este lucrul care trebuie făcut’, a spus Obama.

Uniunea Europeană a salutat imediat planul lui Obama şi ‘eforturile sincere’ de reducere a emisiilor de carbon.

Anunţul acestui plan intervine la mai puţin de şase luni până la conferinţa de la Paris asupra climatului (COP21).

Cele 195 de ţări participante la conferinţă ar trebui atunci să se angajeze să limiteze la maximum 2 grade Celsius creşterea temperaturii pe glob generată de emisiile de gaze cu efect de seră.

UE a rămas în urma SUA în privinţa emisiilor din sectorul cărbunelui – WWF

Fondul Mondial pentru Natură (WWF) a salutat planul Casei Albe pentru o energie curată, declarând că noile reguli de limitare a emisiilor centralelor electrice pe bază de cărbune întrec Uniunea Europeană în acest sector, informează agenţia DPA.

‘Uniunea Europeană este în mod clar rămasă în urma Statelor Unite atunci când vine vorba despre abordarea serioasă a emisiilor din sectorul cărbunelui’, a declarat Genevieve Pons-Deladriere, directorul biroului de politică europeană WWF cu sediul la Bruxelles.

Într-un comunicat, WWF cere UE să introducă de asemenea un standard de performanţă a emisiilor, citând o analiză juridică ce arată că nu există obstacole legale pentru a face acest lucru, scrie Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...