Obama către republicani în problema impasului bugetar: „Opriţi această farsă şi votaţi”

Președintele SUA, Barack Obama, a făcut apel sâmbătă la republicanii care blochează adoptarea bugetului în Congres 'să oprească această farsă', cerând în termeni foarte fermi ca aceștia să voteze imediat pentru a pune capăt paraliziei administrației.
Economica.net - sâm, 05 oct. 2013, 12:17
Obama către republicani în problema impasului bugetar:

‘Mergeți și votați!. Opriți această farsă!. Puneți capăt imediat blocajului!’, a îndemnat președintele american în alocuțiunea sa săptămânală radiotelevizată, făcând trimitere la aleșii republicani, după cum scrie AFP.

Senatul a aprobat deja bugetul și ‘sunt suficienți aleși republicani și democrați în Camera Reprezentanților pregătiți să facă același lucru și să pună capăt imediat paraliziei bugetare. Dar aripa dură a Partidului Republican nu dorește să-l lase pe președintele Camerei, John Boehner, să supună această lege la vot”, a explicat Obama.

Barack Obama a afirmat că nu va plăti vreo ‘răscumpărare’ în schimbul încetării reluării activității în administrația americană. ‘Și cu siguranță nu voi plăti o răscumpărare în schimbul ridicării plafonului datoriei’ publice, a subliniat el, în contextul în care republicanii au amenințat că vor lega chestiunea bugetară de cea a ridicării plafonului legal al datoriei, o prerogativă a Congresului.

SUA urmează să atingă plafonul de îndatorare, aflat în prezent la 16.700 miliarde de dolari, la 17 octombrie, iar Congresul trebuie să aprobe ridicarea acestuia pentru a evita o imposibilitate de plată a cheltuielilor, cu consecințe potențial catastrofale. ‘Oricât de periculoasă ar fi paralizia bugetară, o paralizie economică din cauza unei imposibilități de plată ar fi cu mult mai rea’, a spus Obama.

Președintele american a subliniat că este în continuare gata să lucreze cu toți, din fiecare partid, asupra mijloacelor de îmbunătățire a creșterii economice, creării de noi locuri de muncă și pentru a face ordine în buget pe termen lung. ‘Dar nu sub aceste amenințări care vizează economia noastră’, a avertizat Obama.

Pentru a-și întări susținerile, Barack Obama a citit două scrisori trimise de americani afectați de blocajul din administrația federală și care locuiesc în regiuni conservatoare ale țării.

La finalul unei întâlniri desfășurate cu ușile închise vineri cu conducerea republicană a Camerei Reprezentanților, John Boehner și-a reafirmat refuzul de a supune la vot fără condiții o măsură de cheltuieli bugetare, așa cum cere Casa Albă. În locul unei alocări de fonduri pentru șase săptămâni în vederea reactivării administrației federale, republicanii preconizează să înceapă să voteze chiar de sâmbătă o serie de măsuri pentru reluarea unora dintre programele federale, precum securitatea frontierelor, educația preșcolară și dezastrele naturale, scrie EFE. Potrivit sursei citate, Camera Reprezentanților ar urma să supună la vot o măsură care să autorizeze plata retroactivă a angajaților din sectorul public afectați de prima închidere parțială a guvernului în ultimii 17 ani.

Senatul, aflat sub controlul democraților, a anunțat că va respinge o astfel de măsură, insistând că trebuie aprobat întreg bugetul federal. Casa Albă a declarat la rândul său că Obama va bloca orice măsuri parțiale.

Criza bugetară de la Washington, care provoacă de marți paralizia parțială a serviciilor federale, a intrat sâmbătă în a cincea zi fără ca o soluție să se contureze în acest interval de timp.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că ...
Schema de sprijin pe care Parlamentul vrea să o instituie pentru scăderea pe perioada de iarnă a facturilor la electricitate ...
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space își continuă expansiunea pe plan local și anunță inaugurarea celei mai mari rețele de birouri ...
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
 Grupul rus Gazprom se aşteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării preţurilor gazelor în Europa, şi ...