Obama îndeamnă comunitatea internaţională să nu se grăbească să tragă concluzii negative despre Trump

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat sâmbătă, în Peru, comunitatea internaţională să nu tragă concluzii negative despre preşedintele-ales Donald Trump înainte ca acesta să aibă ocazia să demonstreze ce poate, relatează Reuters.
Economica.net - Dum, 20 nov. 2016, 10:57
Obama îndeamnă comunitatea internaţională să nu se grăbească să tragă concluzii negative despre Trump

„Principalul meu mesaj pentru voi (…) şi mesajul pe care l-am transmis în Europa este să nu presupunem ce este mai rău”, a spus Obama unui grup de tineri în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri din Peru.

„Aşteptaţi până când administraţia este învestită, până când stabileşte politici şi apoi puteţi emite aprecieri privind dacă respectă sau nu interesele comunităţii internaţionale de a trăi în pace şi prosperitate împreună”, a adăugat el.

În ultima etapă a turneului său internaţional de adio, ce a inclus vizite în Grecia şi Germania, Obama a continuat eforturile de liniştire a anxietăţii comunităţii internaţionale, după victoria-surpriză a republicanului Donald Trump în faţa rivalei sale democrate Hillary Clinton.

„Va fi important pentru toată lumea să nu emită judecăţi imediate, ci să îi oferim acestui nou preşedinte-ales o şansă să îşi construiască echipa, să examineze problemele, să stabilească ce politici va avea, pentru că, după cum am spus întotdeauna, modul în care faci campanie nu este întotdeauna acelaşi cu modul cum guvernezi”, a afirmat Obama.

Obama şi-a exprimat speranţa că echipa lui Trump va vedea meritele politicilor democrate, deşi preşedintele-ales a promis că le va anula. Într-un atac voala la adresa republicanului, el a insistat asupra valorilor democratice pe care Trump a fost acuzat că le ignoră.

„Vedeţi unele ţări care fac regrese în ceea ce priveşte libertatea presei, libertatea internetului, respectarea opoziţiei politice şi societăţii civile”, a spus el sâmbătă.

Trump le-a interzis unor instituţii media să acopere evenimentele sale de campanie. În plus, el a ameninţat-o pe Clinton cu închisoarea, în timpul unei dezbateri televizate.

Deşi Obama a reuşit să le dea asigurări ţărilor europene că Trump va respecta angajamentele SUA faţă de NATO, celelalte asigurări oferite de liderul de la Casa Albă, în special în ceea ce priveşte politica latino-americană, par mai degrabă bazate pe optimism, decât pe informaţiile privind planurile lui Trump.

„În ceea ce priveşte America Latină, nu anticipez schimbări majore în ceea ce priveşte politica”, a spus el, citând comerţul drept o excepţie cheie.

Trump a câştigat alegerile după ce a promis să construiască un zid la graniţa SUA cu Mexicul, să anuleze acorduri comerciale şi să le interzică temporar musulmanilor accesul în Statele Unite.

Obama a încercat să liniştească temerile şi prin asigurarea unui transfer lin al puterii, exprimându-şi optimismul că preşedintele-ales va renunţa la retorica din campanie şi se va confrunta cu realitatea funcţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...