1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

Extern

Obama îşi va exercita dreptul de veto dacă Congresul blochează exporturile de avioane către Iran

Casa Albă a anunţat luni că preşedintele Barack Obama îşi va exercita dreptul de veto împotriva unei eventuale legi care ar bloca exportul de avioane de pasageri către Iran, informează Reuters. O decizie a Congresului de a interzice tranzacţiile financiare aferente exportului ar submina acordul nuclear încheiat cu Iranul anul trecut, afirmă executivul.

15 noi, 2016 | Agerpres

Legislaţia discutată în Camera Reprezentanţilor este cel mai recent efort al republicanilor de a opri vânzarea de avioane Airbus şi Boeing către Iran, permisă potrivit acordului menţionat. Casa Albă susţine că o lege de interdicţie ar fi considerată de ceilalţi semnatari - Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - ca o încălcare a tratatului prin care se ridică sancţiunile impuse Teheranului, în schimbul îngheţării programului nuclear.

Iranul intenţionează să cumpere peste 200 de avioane pentru a-şi moderniza flota aeriană uzată în anii de embargou. Oponenţii tranzacţiei arată că aeronavele respective pot fi utilizate şi în scopuri militare, de exemplu pentru transportul de trupe care să lupte cu forţele americane şi aliate în Siria.

Reuters apreciază că legislaţia împotriva exportului către Iran va fi adoptată probabil de Camera Reprezentanţilor săptămâna aceasta, dar nu va trece i de Senat, unde ar fi necesar şi sprijinul democraţilor.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO