Obama le-a cerut scuze americanilor care îşi pierd asigurările din cauza reformei sănătăţii

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut scuze joi, într-un interviu televizat, americanilor care îşi pierd asigurarea pe caz de boală din cauza reformei sale a sănătăţii, în pofida asigurărilor repetate pe care le-a oferit, relatează AFP.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 06:51
Obama le-a cerut scuze americanilor care îşi pierd asigurările din cauza reformei sănătăţii

„Îmi pare rău că se află în această situaţie din cauza promisiunilor pe care le-am făcut”, a declarat Obama pentru NBC, promiţând că administraţia va face „tot ceea ce poate” pentru a ajuta persoanele vizate.

Ca efect secundar al reformei promulgate în 2010 de către preşedinte, după intrarea în vigoare a părţii centrale a măsurilor la începutul lui octombrie, firme de asigurări, care domină piaţa sănătăţii, au reziliat în mod unilateral pachete devenite ilegale, obligându-i pe unii americani să îşi schimbe asigurările, implicând în unele cazuri creşteri ale primelor.

Acest fenomen a contrazis o promisiune repetată de preşedinte în anii în care şi-a apărat reforma. „Dacă vă place asigurarea actuală, o puteţi păstra”, a promis el.

Obama a încercat luni să delimiteze această controversă, care face deliciul congresmenilor republicani, prin unele precizări. „Ceea ce am vrut să spunem este că dacă aveţi un asemenea pachet înainte de reformă îl puteţi păstra, dacă nu s-a schimbat după ce a intrat legea în vigoare”, a spus el.

Polemica s-a adăugat celei create de lansarea portalului guvernamental prin care americanii neasiguraţi optează pentru achiziţionarea unei asigurări private.

Acest site nu funcţiona bine când a fost lansat, la începutul lui octombrie, obligând administraţia să acţioneze pentru repararea problemelor.

Aceste eşecuri au provocat nervozitate în rândul congresmenilor democraţi, cu un an înainte de alegerile legislative de la jumătatea mandatului. Obama a primit miercuri la Casa Albă senatori din cadrul taberei sale, pentru a discuta despre acest dosar.

Obama a oferit asigurări, la NBC, că echipa sa şi el au „încercat cu bună credinţă să se ocupe de un sistem de sănătate care nu funcţiona bine de mult timp”.

„Am muncit din greu pentru a face astfel încât (reforma) să fie aplicată în mod corect. Dar, evident, nu am acţionat suficient de bine, iar eu regret acest lucru”, a continuat şeful statului american.

Preşedintele a apărat totodată această reformă şi a oferit asigurări că, atunci când site-ul va funcţiona la întreaga capacitate, o majoritate a persoanelor „o vor duce mai bine”, cu o asigurare pe caz de boală de o calitate mai bună ca înainte.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner a spus că „scuzele sunt clar justificate, dar ceea ce doresc americanii este ca preşedintele să-şi respecte promisiunea” privind păstrarea asigurărilor actuale.

„Este motivul pentru care Camera va vota săptămâna viitoare pentru a permite fiecărui titular al unei asigurări pe caz de boală să o păstreze. Dacă preşedintelui îi pare rău în mod sincer că i-a înşelat pe americani, poate măcar să susţină această măsură”, a declarat Boehner.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...