1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 15 º

Extern

Obama: Lupta împotriva schimbărilor climatice este sortită eşecului fără efortul puterilor emergente

Preşedintele american Barack Obama a declarat marţi la New Delhi, în ultima zi a vizitei sale în India, că lumea nu are 'nicio şansă' în lupta împotriva schimbărilor climatice dacă marile puteri emergente, precum India, nu îşi reduc dependenţa de combustibilii fosili, informează AFP.

27 ian, 2015 | Agerpres

'Chiar dacă ţări precum Statele Unite ale Americii îşi reduc emisiile (de gaze cu efect de seră), dacă ţări emergente precum India - cu nevoi energetice în creştere - nu se îndreaptă către energii mai curate, nu avem nici o şansă împotriva schimbărilor climatice', a spus Barack Obama.

India este al treilea cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră, după China şi SUA. Statele Unite au încheiat recent un acord inedit cu Beijingul privind emisiile de gaz cu efect de seră, înainte de summitul de la Paris privind climatul programat pentru sfârşitul acestui an, scrie Agerpres.

India nu şi-a luat niciun angajament în această privinţă, premierul indian Narendra Modi afirmând că nu există 'nicio presiune' şi că doreşte să poată acţiona fără a aduce atingere eforturilor de dezvoltare a ţării sale.

'Fiind parteneri la nivel mondial este necesară, de asemenea, abordarea provocării globale reprezentată de schimbările climatice', a declarat preşedintele american. 'Ţinând cont de creşterea nivelului mării, topirea gheţarilor din Himalaya, musonii din ce în ce mai imprevizibili şi uragane din ce în ce mai puternice, puţine ţări vor fi afectate la fel de mult ca India', a adăugat Obama.

Preşedintele american a încurajat de asemenea India să îşi asume un rol mai important în Asia unde China îşi extinde influenţa şi a subliniat faptul că traficul maritim nu ar trebui împiedicat. 'Statele Unite susţin un rol mai mare al Indiei în Asia Pacific, unde libertatea de navigaţie trebuie menţinută şi neînţelegerile trebuie soluţionate în mod paşnic', a spus Barack Obama. China şi Japonia îşi dispută suveranitatea Insulelor Diaoyu din Marea Chinei de Est, reaminteşte sursa citată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO