Obama propune un buget de 3.770 miliarde dolari pentru 2014

Preşedintele Barack Obama va trimite miercuri Congresului bugetul SUA pentru anul fiscal 2014, cu cheltuieli de 3.770 miliarde dolari, valoare apropiată celei din anul anterior, cu restrângerea transferurilor sociale, dar şi creşterea veniturilor, măsuri care ar putea nemulţumi ambele aripi politice
Economica.net - mie, 10 apr. 2013, 12:05
Obama propune un buget de 3.770 miliarde dolari pentru 2014

Bugetul pentru anul fiscal 2013, reprezentând perioada octombrie 2012 – septembrie 2013, a cuprins cheltuieli de aproximativ 3.800 miliarde de dolari.

Reducerea cheltuielilor sociale i-ar putea nemulţumi pe aliaţii democraţi ai preşedintelui, în timp ce măsurile privind creşterea veniturilor sunt contestate de republicani, administraţia încercând astfel să apropie cele două partide dominante din Congres în vederea unui compromis privind redicerea deficitului bugetar, problemă care a generat divergenţe majore la Washington şi a condus la mai multe blocaje politice.

Bugetul propus de Obama pentru următorul an fiscal propune investiţii de 50 miliarde de dolari în drumuri, poduri şi alte lucrări de infrastructură, cheltuieli de 1 miliard de dolari pentru stimularea inovaţiei în industria manufacturieră şi 1 miliard de dolari pentru un plan de revigorare a domeniului educaţiei universitare şi postuniversitare, potrivit unor surse din administraţia SUA, citate de Bloomberg.

Proiectul de buget reiterează propunerea preşedintelui de a atrage venituri de 580 miliarde de dolari la stat prin limitarea deducerilor fiscale şi eliminarea „breşelor” din lege care ajută persoanele cu venituri mari să-şi reducă rata de impozitare.

Obama a inclus în buget şi aşa-numita „regulă Buffett”, denumită după reputatul miliardar Warren Buffett, care presupune stabilirea unui prag minim de taxare de 30% pentru gospodăriile cu un venit mai mare de 1 milion de dolari pe an.

Administraţia americană estimează pentru anul fiscal 2014 un deficit de 744 miliarde de dolari, reprezentând 4,4% din Produsul intern Brut. Realizarea acestei ţinte ar marca primul an fiscal cu deficit sub 1.000 miliarde de dolari din mandatul lui Obama.

Propunerile privind creşterea veniturilor statului au fost respinse anterior de membrii Partidului Republican, care deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Liderii republicani au declarat marţi că nu au remarcat nimic care i-ar putea determina să se răzgândească.

În acelaşi timp, măsurile de reducere a transferurilor sociale îi nemulţumesc pe membrii şi apropiaţii Partidului Democrat, aliaţii preşedintelui în Congres.

Proiectul soseşte în Congres cu mai mult de două luni întârziere, după ce Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, şi Senatul, dominat de democraţi, au prezentat propuneri atât de diferite pentru bugetul pe 2014 încât nu există aproape nicio perspectivă de reconciliere şi compromis.

Divergenţele dintre cele două partide se referă în principal la modalităţile prin care ar putea fi redus deficitul bugetar, care a depăşit în fiecare din ultimii 4 ani pragul de 1.000 miliarde de dolari.

Proiectul propus de Cameră ar presupune stingerea deficitului în termen de 10 ani prin reducerea cu 4.600 miliarde de dolari a cheltuielilor publice în această perioadă şi anualrea legii de reformă în sănătate adoptată în 2010, promovată de Casa Albă. Planul republicanilor prevede un deficit de 496 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2014.

Bugetul recomandat de Senat presupune reducerea deficitului la 693 miliarde de dolari anul viitor şi prevede ca principală măsură atragerea de venituri suplimentare de 975 miliarde de dolari prin creşterea taxelor, desfăşurarea unor măsuri de stimulare a economiei care costă mai mult decât ar dori administraţia şi contractarea în următorii 10 ani a unor datorii noi de 5.200 miliarde de dolari.

Astfel, legea bugetului pe 2014 propusă de Obama ar putea servi drept punct de pornire pentru noi negocieri privind deficitul, taxele şi cheltuielile publice.

Proiectul care va fi trimis de Casa Albă în Congres nu prevede echilibrarea bugetului în urm-torii 10 ani, însă oficiali din administraţie susţin că, pornind de la acest buget, deficitul ar scădea la 2,8% din PIB în 2016, respectiv 1,7% din PIB până în 2023.

În anul fiscal 2012, deficitul bugetar al SUA s-a cifrat la 7% din PIB.

Economia SUA a crescut cu numai 0,4% în ultimul trimestru al anului 2012. Economia a creat în perioada martie 2012 – februarie 2013 un total net de 1,9 milioane locuri de muncă, insuficient pentru a reduce şomajul care se menţine la niveluri relativ ridicate de la criza economică din 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, consideră......
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord ...
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...