Obama se declară „exasperat” de criza bugetară provocată de Congresul american

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a recunoscut miercuri că este "exasperat" de criza bugetară provocată de Congres şi apreciază că Wall Street ar trebui să fie "îngrijorat" de consecinţele acestui blocaj, relatează AFP.
Economica.net - joi, 03 oct. 2013, 04:57
Obama se declară

„De la începutul preşedinţiei mele, am făcut eforturi puternice pentru a lucra alături de republicani, reţinându-mi declaraţiile (…) Unii spun că sunt prea calm”, a declarat Obama pentru televiziunea CNBC, în a doua zi a unei paralizări a statului federal provocată de un dezacord privind bugetul în Congres.

„Evident, sunt exasperat, deoarece (această criză) este complet inutilă”, a adăugat preşedintele, repetând că nu va negocia cu adversarii republicani asupra unei ridicări a plafonului datoriei, necesară conform Trezoreriei până la 17 octombrie.

Dacă Congresul nu îşi dă acordul, Statele Unite riscă să se afle în incapacitate de plată începând de la această dată, o situaţie fără precedent.

Guvernul SUA a intrat în „shutdown”. Statul federal, constrâns să îşi înceteze activităţile

Obama, care i-a primit în cursul zilei la Casa Albă pe liderii celor mai mari bănci americane, a mai afirmat că „de data aceasta, Wall Street ar trebui să fie îngrijorat” de blocajul actual, în special din cauza datoriei.

„Atâta timp cât există o situaţie în care un grup este pregătit să nu îşi respecte angajamentele faţă de obligaţiile Statelor Unite (către creditorii lor), atunci avem o problemă”, a apreciat el.

„Sunt exasperat de ideea că dacă nu voi spune la 20 de milioane de persoane că nu pot avea acces la o asigurare de sănătate, statul va rămâne paralizat” de către republicani, a adăugat el, calificând această atitudine „iresponsabilă”.

„Dacă intrăm în obiceiul de a permite unui partid să se folosească de şantaj (…) atunci niciunul dintre preşedinţii care vor veni după mine nu vor putea guverna în mod eficient”, a mai spus preşedintele american.

În lipsa unui acord asupra bugetului între democraţi şi republicani, administraţiile centrale ale Statelor Unite sunt parţial închise de marţi dimineaţă la ora României, 07:00.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor, care se opun reformei asigurărilor de sănătate promulgată de Obama, refuză să voteze un buget care nu va suprima finanţarea. Aceştia au ameninţat de asemenea că vor lega această problemă de cea a ridicării plafonului datoriei.

Obama, care îi va primi în cursul după amiezii de miercuri pe liderii grupurilor din Congres, şi-a păstrat poziţia asigurând că nu va negocia atâta timp cât aleşii nu au votat o lege bugetară pe termen scurt care să nu conţină suprimarea finanţării reformei asigurărilor de sănătate.

Shutdown în SUA. Cinci scenarii pentru depăşirea paraliziei guvernamentale

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
La un an de la intrarea pe piaţa europeană, vivo urcă în clasamentul vânzărilor globale de smartphone-uri
La un an de la intrarea pe piaţa europeană, vivo urcă în clasamentul vânzărilor globale de smartphone-uri
vivo aniversează astăzi primul an pe piaţa din Europa. România a fost printre primele zece pieţe din Europa unde a fost ...
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că ...
Schema de sprijin pe care Parlamentul vrea să o instituie pentru scăderea pe perioada de iarnă a facturilor la electricitate ...
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space își continuă expansiunea pe plan local și anunță inaugurarea celei mai mari rețele de birouri ...