Obama se pregăteşte să anunţe un plan de luptă contra schimbărilor climatice

Preşedintele american Barack Obama va anunţa luni un plan inedit de luptă contra schimbărilor climatice, un avans ce 'nu a fost trecut' niciodată de Statele Unite în această luptă, la mai puţin de şase luni până la desfăşurarea la Paris a conferinţei asupra climatului (COP21), relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - lun, 03 aug. 2015, 03:47
Obama se pregăteşte să anunţe un plan de luptă contra schimbărilor climatice

Casa Albă va difuza versiunea finală a Planului american de energie curată (America’s Clean Power Plan), o serie de reguli şi reglementări de mediu.

Centralele electrice naţionale vor trebui să-şi limiteze emisiile de carbon cu 32% în 2030 faţă de nivelurile din 2005.

Planul va reduce emisiile mai adânc cu 9% faţă de un proiect de anul trecut, dar oferă statelor doi ani mai mult pentru a-şi reduce aceste emisii, scrie Agerpres.

‘Schimbările climatice nu sunt o problemă pentru o altă generaţie’, a declarat Barack Obama într-o înregistrare video difuzată duminică, explicând modul în care schimbările climatice reprezintă o ameninţare la adresa economiei, sănătăţii, bunăstării şi securităţii SUA.

‘Centralele electrice sunt principala sursă de poluare de carbon nociv care contribuie la schimbările climatice’, a adăugat preşedintele american, care a făcut din lupta contra schimbărilor climatice o promisiune electorală în timpul campaniei sale din 2008.

‘Dar până în prezent, nu există nicio limită federală la cantitatea acestei poluări pe care aceste centrale o pot evacua în aer’, a spus el. ‘În interesul copiilor noştri, pentru sănătatea şi siguranţa tuturor americanilor, acest lucru va trebui în curând schimbat’, a adăugat el.

Aceasta va ajuta la reducerea facturilor de energie pentru persoane fizice, crearea de locuri de muncă în sectorul energiei regenerabile şi asigurarea unor servicii energetice mai sigure, a explicat Barack Obama.

Centralele electrice reprezintă în SUA 40% din emisiile de dioxid de carbon, gazul cel mai răspândit ce contribuie la schimbările climatice, aminteşte France Presse.

Propunerea lui Obama a provocat reacţii puternice în rândurile republicanilor, care au denunţat măsuri ‘disproporţionate’, ‘lipsite de tact’ şi cu ‘consecinţe devastatoare pentru economia’ americană.

Grupuri industriale şi unii parlamentari din statele ce se sprijină pe energia pe bază de cărbune au promis să conteste acest plan în instanţe şi prin manevre ale Congresului, acuzând administraţia de un atac de reglementare ce va conduce la creşterea preţurilor la energie, notează Reuters.

Candidatul democrat la Casa Albă Hillary Clinton a văzut în aceste măsuri un ‘mare pas înainte’, la fel ca directoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Protecţia Mediului, Gina McCarthy, care a salutat obiective ‘rezonabile’.

Preşedintele SUA este aşteptat în următoarele luni în Alaska pentru a sublinia impactul încălzirii globale. El îl va primi de asemenea pe papa Francisc la Casa Albă unde ei vor lansa un apel comun la acţiune.

Te-ar mai putea interesa și
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor moderne
Inginerii Continental din Timișoara și Iași dezvoltă Unități Zonale de Control, o nouă componentă-cheie a mașinilor ...
Specialiști grupului Continental din România colaborează, în echipe internaționale, pentru dezvoltarea așa-numitelor așa-numitelor Unități Zonale de Control (Zone Control Units - ZCU) pentru......
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a votat în favoare unor noi norme privind îmbunătățirea calității aerului
Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 de voturi pentru, 225 împotrivă şi 17 abţineri, acordul politic provizoriu ...
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează ...
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...