Obama se pregăteşte să numească membrii comisiei de revizuire a politicilor de supraveghere

Preşedintele Barack Obama se pregăteşte să nominalizeze patru foşti oficiali americani de rang înalt, dintre care trei au lucrat în administraţia sa, în comisia de revizuire a politicilor Statelor Unite în domeniul supravegherii anunţate la începutul lui august, relatează Washington Post online.
Economica.net - vin, 23 aug. 2013, 10:41
Obama se pregăteşte să numească membrii comisiei de revizuire a politicilor de supraveghere

Potrivit publicaţiei, care citează un oficial familiar cu procesul selecţiei, din comisie urmează să facă parte Michael Morell – fostul adjunct al directorului CIA, Peter Swire – fost consilier economic, Cass Sunstein – un fost „ţar al reglemtărilor” şi Richard A. Clarke – un fost membru al Consiliului Naţional pentru Securitate (NSC) în foste administraţii republicane şi democrate.

Oficialul a confirmat, sub protecţia anonimatului, aceste opţiuni înaintea anunţului Casei Albe.

Obama a anunţat crearea unei comisii de revizuire pe 9 august, într-o conferinţă de presă, după mai multe săptămâni de controversă asupra scopului şi legalităţii colectării de date telefonice şi monitorizării pe Internet de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) în cadrul unor programe.

Preşedintele anunţa că din comisie va face parte „un grup de experţi independenţi de nivel înalt care vor revizui toate tehnologiile de informaţii şi comunicare” şi vor prezenta un raport cel mai târziu pe 15 decembrie, recomandând calea spre atingerea unui echilibru între imperative de securitate şi protecţia vieţii private.

Unele grupuri active în domeniul protejării vieţii private şi-au exprimat dezamăgirea faţă de această selecţie – anunţată pentru prima dată de postul ABC News -, subliniind că această comisie ar fi avut de beneficiat dacă ar fi fost alcătuită din persoane care nu au lucrat pentru Guvern.

Morell s-a retras în iunie după 33 de ani de carieră în CIA, perioadă în care a obţinut respectul preşedintelui, împreună cu care a planificat raidul în urma căruia a fost eliminat Osama ben Laden în 2011.

Sunstein şi Swire sunt amândoi foşti membri ai administraţiei Obama. Sunstein a renunţat la funcţia de şef al Biroului Casei Albe pentru Informare şi Probleme de Reglementare anul trecut, revenind la Harvard Law School, unde este profesor. Soţia sa, Samantha Power, a fost confirmată recent ca ambasadoare a Statelor Unite la ONU.

Swire a făcut parte din echipa de tranziţie Obama-Biden, în funcţia de consilier de rang înalt al lui Obama pentru politici economice. El este profesor la Scheller College of Business de la Georgia Tech. Anterior, el a făcut parte din administraţia Clinton, fiind consilier-şef pe probleme de date personale în cadrul Biroului pentru Management şi Buget.

Clarke este un fost consilier în domeniul luptei împotriva terorismului şi securităţii cibernetice. El a lucrat în cadrul Departamentului de Stat în administraţia Reagan şi a făcut parte din NSC în mandatele preşedinţilor George H.W. Bush, Bill Clinton şi George W. Bush, pe a cărui administraţie a criticat-o dur pentru ignorarea unor informaţii care indicau atacurile de la 11 septembrie 2001.

Casa Albă a refuzat să comenteze joi cu privire la componenţa comisiei, care urmează să fie anunţată curând.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...