1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Extern

Obama vrea să reglementeze situaţia a cinci milioane de imigranţi ilegali - New York Times

Preşedintele american, Barack Obama, ar putea regulariza prin decrete până la cinci milioane de imigranţi ilegali, anunţă cotidianul New York Times în ediţia sa de joi, dar Casa Albă a informat că nimic nu a fost stabilit până în prezent, scrie AFP.

14 noi, 2014 | Agerpres

Cu riscul unei confruntări majore cu republicanii din Congres, preşedintele a anunţat săptămâna trecută că va semna până la sfârşitul anului o serie de decrete pentru a oferi o soluţie milioanelor de imigranţi ilegali, marea majoritate mexicani, care trăiesc în Statele Unite, un plan care ar putea să se inspire din programul creat în 2012 pentru clandestinii sosiţi la vârsta copilăriei pe teritoriul SUA.

Conform unor oficiali americani citaţi anonim de cotidian, părinţii copiilor având cetăţenia americană sau un permis de permanent de rezidenţă (cartea verde) ar putea primi, pe o perioadă determinată, documente care să le permită să lucreze legal şi să îi protejeze de expulzare.

Numărul persoanelor beneficiare va depinde de criteriile alese în final de preşedinte, în special numărul anilor de prezenţă pe teritoriul Statelor Unite. În total, aproape 11,7 milioane de imigranţi ilegali trăiesc în SUA, dintr-o populaţie de 319 milioane de locuitori, potrivit Migration Policy Institute.

Barack Obama se va întoarce sâmbătă la Washington dintr-un turneu asiatic şi până la revenirea sa nu va fi făcut niciun anunţ oficial.

'Preşedintele se află aproape de o decizie finală', a afirmat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. 'Consider că preşedintele va primi o recomandare finală destul de repede, însă cu siguranţă nu înainte de încheierea turneului său', a adăugat el.

Alte măsuri ale planului, care cuprinde 10 puncte, potrivit Fox News, se referă în special la securitatea frontierelor, salarizarea poliţiştilor de la graniţa cu Mexicul şi vizele pentru străinii cu înaltă calificare.

Oricare ar fi, decretele prezidenţiale vor avea efectul unei bombe în Congres şi vor fi considerate ca o 'amnistie' de către republicani.

Adversarii preşedintelui consideră că numai Congresul are prerogative de a regulariza imigranţii ilegali, însă Barack Obama a declarat că răbdarea sa a ajuns la capăt, în faţa blocării în Congres a oricărei încercări de reformă

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO