Obligaţiunile Patria Bank sunt listate, începând de miercuri, pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti

Obligaţiunile Patria Bank, emise în urma unui plasament privat intermediat de Tradeville în perioada 16-17 septembrie, care a atras subscrieri totale de 8,49 milioane de euro, sunt listate, începând de miercuri, pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Economica.net - mie, 27 nov. 2019, 16:30
Obligaţiunile Patria Bank sunt listate, începând de miercuri, pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti

„Listarea survine la două luni după plasamentul privat încheiat anticipat în doar două zile ca urmare a supra-subscrierii cu 69,8% a sumei-ţintă stabilită de către emitent, acesta reprezentând cel mai mare plasament privat şi primul în valută intermediat de Tradeville, lider de piaţă în tranzacţionarea online la bursă din România. Numărul total de obligaţiuni emise de Patria Bank este de 10.000, acestea fiind obligaţiuni subordonate, negarantate şi neconvertibile cu scadenţa în luna septembrie 2027 şi o valoare nominală de 500 euro/obligaţiune. Dobânda obligaţiunilor este de 6,50%/an, plătibilă semestrial”, se arată în comunicatul transmis de Bursa de Valori Bucureşti.

Subscrierea minimă în plasamentul privat de emitere a obligaţiunilor a fost de 25.000 de euro. Începând de miercuri, obligaţiunile Patria Bank pot fi cumpărate la bursă de către orice persoană fizică sau juridică, simbolul de tranzacţionare al acestora fiind PBK27E.

„Ne bucură să vedem emisiunea de obligaţiuni subordonate Patria Bank listată la BVB atât pentru că este vorba de o companie deja listată care continuă să utilizeze mecanismele de finanţare ale pieţei de capital, cât şi pentru că fiecare rundă de finanţare realizată pe bursă este o dovadă în plus că piaţa de capital este o platformă de finanţare utilă pentru orice companie, indiferent de mărimea sa. Putem spune că anul 2019 a stat sub semnul obligaţiunilor, uitându-ne la cele 12 emisiuni de obligaţiuni emise de companii pentru a atrage finanţare de la investitorii din piaţa de capital, precum şi uitându-ne la sumele atrase, care au variat între 200.000 de euro şi 500 milioane de euro”, a declarat Adrian Tănase, director general al BVB.

În context, Daniela Iliescu, directorul general al Patria Bank, a subliniat că s-au făcut paşi importanţi pentru evoluţia băncii, respectiv obţinerea unui rezultat pozitiv în primele 9 luni de activitate şi emisiunea şi listarea la Bursă a obligaţiunilor subordonate. „Acestea sunt rezultate care ne confirmă încrederea în strategia noastră de dezvoltare, ce include utilizarea mecanismelor de finanţare prin piaţa de capital şi în viitor”, spune Daniela Iliescu.

Reprezentantul Tradeville a afirmat la rândul său că este încrezător în potenţialul de creştere a pieţei obligaţiunilor din România, care a primit încă o confirmare prin plasamentul privat al Patria Bank, încheiat cu o subscriere de 170% în numai două zile. „Suntem convinşi că investitorii au la dispoziţie o oportunitate de plasare a economiilor la o dobândă atractivă si speram sa atragem oameni noi in piata cu astfel de instrumente. De altfel, bursa a devenit o alternativă de finanţare tot mai atractivă pentru companii şi ne aşteptăm la cât mai mulţi emitenţi interesaţi să facă acest pas”, este de părere Mihaela Bâciu, director general Tradeville.

Interesul crescut al investitorilor manifestat pentru emisiunea din luna septembrie confirmă tendinţa de creştere a Patria Bank, rezultatele pozitive înregistrate în primele 9 luni de activitate din acest an fiind în aceeaşi linie: rezultat operaţional pozitiv de 18,8 milioane lei şi profit net de 5,8 milioane lei. Acţiunile băncii sunt tranzacţionate, la rândul lor, la Bursa de Valori Bucureşti, cu simbolul PBK.

Tradeville a împlinit 25 de activitate ca broker pe piaţa de capital, în 2019, fiind lider de piaţă în rândul brokerilor de retail. În ultimul an şi jumătate, a intermediat 7 plasamente private de obligaţiuni corporative şi acţiuni, pentru companii din diferite industrii: Norofert (îngrăşăminte organice) Raiko Transilvania (sisteme pluviale), Bittnet (servicii IT), MW Green Power (producător de electricitate din surse regenerabile), Ascendia (e-learning), respectiv Patria Bank.

Patria Bank este o bancă românească listată la BVB, cu prezenţă la nivel naţional, dedicată creşterii gradului de bancarizare în România şi susţinerii antreprenorilor locali. Grupul Patria Bank este deţinut majoritar de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN şi SAI Patria Asset Management.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...