1EUR = 4.8278 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Obligaţiunile Raiffeisen de 225 de milioane de lei sunt la Bursa din Bucureşti. Nici o tranzacţie

Începând de astăzi, obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank România sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar nu s-a înregistrat nici o tranzacţie în prima parte a sesiunii. Titlurile sunt scumpe şi nu sunt potrivite pentru speculaţii, cu atât mai puţin din prima zi de listare.

01 aug, 2013 | | ECONOMICA.net

Obligaţiunile Raiffesien Bank România, puse oficial, de azi, pe piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de către emitentul lor, au fost vândute iniţial de bancă printr-un plasament privat în 24 iulie. Raiffeisen Bank a atras, astfel, 225 milioane lei.

Obligaţiunile Raiffesien Bank (RBRO16) au o maturitate (scadenţă) de trei ani şi promit o dobândă fixă de 5,5% pe an. Plasamentul privat a fost adresat investitorilor sofisticaţi, care au cumpărat, fiecare, titluri echivalând în lei cu cel puţin 100.000 de euro.

Fondurile de investiţii şi alte bănci au fost principalii cumpărători în oferta iniţială a obligaţiunilor RBRO16, iar emisiunea a fost binevenită pentru plasarea resurselor de plasament ale acestora, potrivit analiştilor consultaţi de ECONOMICA.NET.

„Ca de obicei, investitorii în astfel de titluri nu sunt amatori de speculaţii. Sunt fonduri de investiţii şi investitori sofisticaţi, puţini la număr, care au cumpărat titlurile mai degrabă ca să le păstreze. De aceea, tranzacţiile la BVB  cu obligaţiuni sunt sporadice", a explicat Adrian Danciu, directorul societăţii de administrare a investiţiilor SAI Broker Cluj Napoca.

Pe de altă parte, preţul nominal, de 10.000 de lei, al unei obligaţiuni Raiffeisen Bank (RBRO16), este foarte prohibitiv. Pentru cei mai mulţi dintre investitorii de la BVB, în cazul în care ar avea disponibile această sumă, nu este eficient un singur ordin de această valoare, ci sunt preferabile mai multe ordine în câteva titluri diferite.

Emisiunea obligaţiunilor Raiffeisen Bank este cea de a 17-a de acest tip (de obligaţiuni corporatiste) care are loc la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). În prezent, la BVB mai sunt cotate emisiunile de obligaţiuni corporaratiste ale UniCredit Ţiriac Bank (550 milioane lei), şi GDF Suez Energy (250 milioane lei) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (130 milioane lei).

S-a mai finanţat prin emisiuni de obligaţiuni şi Banca Transilvania, cu 30 milioane de euro, dar  doar de la acţionari.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO