1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Extern

Occidentul începe să lucreze cu Iranul: acord de 4,8 miliarde de dolari pentru dezvoltarea gigantului zăcământ de gaze South Pars

Un consorţiu condus de firma franceză Total SA va semna luni un acord de 4,8 miliarde de dolari cu Iranul pentru dezvoltarea unui zăcământ gigant de gaze offshore, prima investiţie energetică occidentală după ridicarea sancţiunilor, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Petrolului de la Teheran.

02 iul, 2017 | ECONOMICA.net

South Pars, cel mai mare zăcământ de gaze din lume, este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic. Zăcământul conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute şi este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic.

"Acordul internaţional pentru dezvoltarea diviziunii 11 a zăcământului South Pars va fi semnat luni în prezenţa ministrului iranian al Petrolului şi a directorilor firmei franceze Total, a companiei chineze CNPCI şi a grupului iranian Petropars", a anunţat oficialul de la Teheran.

În prima etapă, a proiectului diviziunii 11 a zăcământului South Pars, costurile sunt estimate la două miliarde de dolari, iar gazul produs va fi transportat prin reţeaua de gazoducte a Iranului, a anunţat recent Total.

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor a permis Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol.

Conform analiştilor, Total va opera zăcământul şi va avea o participaţie de 50,1% în acest proiect. Petropars, o subsidiară a National Iranian Oil Company, va deţine 19,9% în timp ce compania chineză CNPCI va avea o participaţie de 30%.

Şi alte companii occidentale ar putea reveni în Iran după semnarea acestui acord, un pas înainte spre îndeplinirea obiectivului autorităţilor de la Teheran de majorare a producţiei de ţiţei şi gaze naturale în următorii ani.

Sursa: AGERPRES

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO