OCDE confirmă creşterea volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordată de România în anul 2022 – MAE

Ministerul Afacerilor Externe salută anunţul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), publicat la 12 aprilie, conform căruia tendinţa de creştere a asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordată de România s-a menţinut şi în anul 2022, pentru al doilea an consecutiv, fiind astfel continuate eforturile depuse de ţara noastră în materie de cooperare internaţională pentru dezvoltare.
AGERPRES - joi, 13 apr. 2023, 10:16
OCDE confirmă creşterea volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordată de România în anul 2022 - MAE

În acest sens, datele preliminare ale OCDE pentru anul 2022 indică faptul că volumul total al asistenţei oficiale pentru dezvoltare acordate de România a crescut la 426 milioane dolari, faţă de 417 milioane dolari în anul 2021. De asemenea, statistica OCDE relevă că ţara noastră se plasează printre cei 38 de donatori ale căror niveluri ale asistenţei oficiale pentru dezvoltare au crescut în anul 2022, a precizat un comunicat de presă al MAE, scrie Agerpres.

În egală măsură, adaugă sursa citată, OCDE semnalează şi creşterea cu 33% a volumului total al asistenţei oficiale pentru dezvoltare oferite de România în plan bilateral în anul 2022, comparativ cu datele aferente anului 2021, creştere înregistrată mai ales în contextul sprijinului acordat Republicii Moldova urmare a crizelor multiple generate de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei asupra Ucrainei.

„Ministerul Afacerilor Externe evidenţiază faptul că, în conformitate cu Programul de Guvernare 2021-2024 şi Programul multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţa umanitară în perioada 2020-2023, Republica Moldova a continuat să fie, în anul 2022, beneficiarul prioritar al politicii României de cooperare internaţională pentru dezvoltare, fapt demonstrat şi prin prisma sprijinului bugetar direct în valoare de 10,339 milioane euro acordat în premieră de ţara noastră Guvernului de la Chişinău ca urmare a angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform), iniţiativă comună a României, Germaniei şi Franţei”, precizează comunicatul citat.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua să acţioneze pentru eficientizarea politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare a României, cu efecte pozitive directe pentru statele partenere în curs de dezvoltare, precum şi asupra procesului de aderare a ţării noastre la OCDE.

***
România, în calitate de stat donator de asistenţă oficială pentru dezvoltare, raportează către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) acţiunile implementate şi contribuţiile acordate de instituţiile publice naţionale în sprijinul statelor în curs de dezvoltare.

Ministerul Afacerilor Externe are rolul de coordonator naţional al politicii de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară, desfăşurând anual un proces complex de colectare şi raportare către OCDE a datelor privind asistenţa oficială pentru dezvoltare acordată la nivel naţional, în anul anterior celui în care are loc raportarea.

Te-ar mai putea interesa și
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe......
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se ...