1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

Imobiliare

Octavian Bădescu, Freedom Group, a vândut 11,5% dintre acţiunile companiei şi vrea să deschidă site-ul imobiliar faracomision.ro

După vânzarea Sameday Courier, în 2017, antreprenorul Octavian Bădescu a renunțat, anul trecut, la franciza Re/Max, iar compania sa imobiliară, Freedom Group, a redevenit independentă și încearcă să revoluționeze piața. Acesta vinde acțiunile companiei către proprii agenți, 11,5% au fost deja vândute, iar compania a închiriat birouri în sedii dedicate spațiului co-working, unde va găzdui agenții imobiliari parteneri ai Freedom Group. Antreprenorul intenționează să deschidă și site-ul faracomision.ro, pentru a atrage clienții care nu vor să lucreze cu intermediari.

12 feb, 2020 | ECONOMICA.net

„Agenții pot lucra în sediile închiriate, se pot întâlni cu potențiali clienți sau cu alți agenți. De asemenea, pot atrage lead-uri. Așa că am închiriat diverse variante, de la birouri, la desk-uri, 22 la număr. Ne-am asumat aceste costuri fixe. Deocamdată abia i-am dat drumul afacerii, e greu de evaluat. De altfel, noi încercăm să folosim și în consultanța imobiliară concepte din curierat, în care utilizam active care nu ne aparțineau”, spune Octavian Bădescu.

Freedom Group oferă servicii suport consultanților și clienților finali. Consultanții pot fi și acționari ai companiei, care vrea să vândă 100% dintre acțiuni și țintește să devină globală. De altfel, comisionarea e într-o singură parte, iar pe site-ul companiei sunt postate doar anunțuri unice, lucru care sprijină inclusiv clienții. 

Pe piață, în special la companiile mici, care reprezintă majoritatea, acest concept de a comisiona doar o parte a tranzacției e în general străin, maximum 5%-6% dntre agenții îl practică, după cum spune Bădescu. 

Agenții care plătesc agenția

Monetizarea Freedom Group provine cu precădere din sistemul de pachete de servicii achiziționate de agenți și nu din comisionarea clienților. Astfel, agenții beneficiză de suport, iar clienții plătesc un singur comision. Agentul are nevoie de utilități: de un birou, un soft, un brand, iar pe această idee e construit businessul Freedom Group

„Agenții accesează și plătesc servicii suport, vândute în pachete și dacă includem profitul în prețul pachetului, agenții pot păstra 100% din comision. Evident, există și varianta să reținem din comision, dacă pachetul e mai costisitor. Oricum, comisionul e recepționat fie de Freedom Group, fie direct de agenți - care de obicei au firme. Agenții noștri parteneri își pot păstra brandul propriu, mai ales dacă e puternic. Funcționează și sub brandul Freedom, dar îl păstrează și pe al său. Am conceput acest business pentru a-l putea extinde la nivel global. De altfel, în următorii 50 de ani sperăm să devenim cel mai important business de tranzacții imobiliare din lume”, susține Octavian Bădescu.

Acesta a și tranzacționat direct ca să vadă cum e relația cu clienții, și vizează, printre altele, ieșirea din România. Momentan compania are capacitatea tehnologică de a se extinde. Ce mai trebuie să facă Freedom Group e să se conecteze cu cele mai puternice trei-patru site-uri de anunțuri imobiliare din țările respective.

„Putem replica oricând conceptul, sistemul de operare e în cloud, iar instrumentele create există deja, ceea ce trebuie făcut e integrarea locală”, explică Bădescu.

Antreprenorul estimează piața serviciilor imobiliare prin agenții la circa 100 de milioane de euro, dar multe tranzacții se fac fără agenții, iar Bădescu intenționează să profite de acest lucru.

„Sunt și dezvoltatori care au internalizat vânzările sau proprietari care vând fără agenții. Pentru ei vom lansa un proiect online, fărăcomision.ro, care vrea să atragă acest sector fără comision, ci contra unei plăți la început, care, însă, nu depinde de succes. Mulți cred că pot vinde cu un anunț pe OLX. Ei bine, merge foarte greu, nu e atât de ușor. Noi vrem să preluăm clientul de mai devreme, iar proiectele nu sunt antagonice, ci complementare”, spune antreprenorul.

Acesta a început să aibă legături cu piața imobiliară din perioada 2012-2013 când a devenit mic investitor și a cumpărat locuințe pe care le-a închiriat în București, în Poiana Brașov, dar și în străinătate.

Astfel a prins gustul, s-a întâlnit cu agenți, a tranzacționat și el, și astfel a înțeles problematica unei piețe pe care vrea să o schimbe acum.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO