OECD: Brexitul va avea ca rezultat o încetinire semnificativă a creşterii economiei britanice

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat Marea Britanie că ieşirea sa din Uniunea Europeană (Brexit) va avea ca rezultat o încetinire semnificativă a creşterii economiei, transmit Reuters şi publicaţia The Independent.
Economica.net - mar, 28 nov. 2017, 11:33
OECD: Brexitul va avea ca rezultat o încetinire semnificativă a creşterii economiei britanice

OECD se aşteaptă la un avans al PIB-ului Regatului Unit de 1,5% în 2017 şi de 1,2% în 2018. În 2019, când Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană, creşterea va fi de doar 1,1%, avertizează instituţia financiară internaţională.

Regatul Unit ar urma să înregistreze anul viitor cel mai slab ritm de creştere dintre statele membre OECD, cu excepţia Africii de Sud, unde se previzionează un avans de 1% în 2018.

Marea Britanie ar trebui să caute cea mai strânsă relaţie posibilă cu UE după Brexit, dacă vrea să reducă impactul asupra economiei, se arată în raportul OECD.

‘Încetinirea creşterii ar urma să continue în 2018, din cauza incertitudinilor privind ieşirea din UE şi impactul inflaţiei mai ridicate asupra puterii de cumpărare. De asemenea, s-ar putea înregistra o creştere moderată a ratei şomajului în Marea Britanie’, se arată în raportul OECD.

Instituţia se aşteaptă ca Marea Britanie să încheie cu UE un acord comercial şi de reglementare a perioadei de tranziţie de după martie 2019.

Estimările OECD sunt mai slabe decât cele oficiale ale Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), care se aşteaptă ca economia britanică să înregistreze o creştere de 1,5% în 2017 şi de 1,4% în 2018. PIB-ul Regatului Unit ar urma să urce cu 1,3% în 2019 şi în 2020, a previzionat săptămâna trecută OBR.

Joi, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a anunţat că se aşteaptă la o expansiune a economiei mondiale de 3,6% în 2017 (cel mai rapid ritm de creştere din 2011), de 3,7% în 2018 şi apoi de 3,6% în 2019.

Zona euro va înregistra un avans de 2,4% anul acesta (faţă de 2,1% previzionat în septembrie), de 2,1% în 2018 şi de 1,9% în 2019. PIB-ul SUA ar urma să urce cu 2,2% în 2017, cu 2,5% în 2018 şi cu 2,1% în 2019.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 35 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...