OECD şi-a revizuit în scădere uşoară estimările privind creşterea economiei mondiale în 2020

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit joi, în scădere, estimările privind ritmul de creştere a economiei mondiale în 2020 şi nu se aşteaptă la o revenire puternică în 2021, având în vedere tensiunile comerciale care afectează schimburile şi investiţiile, transmite AFP.
Economica.net - joi, 21 nov. 2019, 12:25
OECD şi-a revizuit în scădere uşoară estimările privind creşterea economiei mondiale în 2020

La fel ca şi în acest an, Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregistreze o creştere reală de 2,9% în 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin faţă de precedentele estimări publicate de OECD în septembrie. Pentru 2021, OECD mizează pe un avans de 3%.

„Aceste ritmuri de creştere sunt cele mai slabe de după criza financiară mondială”, subliniază OECD, care avertizează că economia mondială va fi afectată de o „puternică incertitudine politice dar şi de un nivel scăzut al investiţiilor şi schimburilor”.

Chiar dacă salută acţiunile luate de băncile centrale pentru a susţine economia, OECD atrage atenţia asupra dezechilibrului existent între politicile monetare şi cele bugetare şi face un apel către state să adopte politici fiscale care să stimuleze investiţiile pe termen lung.

OECD avertizează însă că un motiv de îngrijorare şi mai mare este faptul că guvernele nu reuşesc să răspundă provocărilor globale precum schimbările climatice, digitalizarea economiilor şi prăbuşirea ordinii multilaterale care a apărut după căderea comunismului. „Ar fi o eroare politică” să considerăm aceste modificări drept factori temporari care pot fi rezolvaţi prin intermediul politicii monetare sau a celei fiscale, ele sunt structurale”, insistă economistul şef al OECD, Laurence Boone.

În ceea ce priveşte marile economii, OECD estimează că economia americană va înregistra în acest an un avans de 2,3%, mai puţin cu 0,1 puncte procentuale faţă de previziunile din septembrie, urmând ca în 2021 şi 2022 să înregistreze o creştere de 2%.

China, ţară care nu este membră a OECD dar care este urmărită de Organizaţia cu sediul la Paris, va înregistra în acest an o creştere de 6,2%, cu 0,1 puncte mai mult decât estima anterior, însă în următorii ani ritmul de creştere va coborî sub pragul de 6%, ajungând la 5,7% în 2020 şi 5,5% în 2021.

În zona euro, ritmul de creştere este prognozat la 1,2% în 2019 şi 1,1% în 2020, în ambii ani fiind vorba de un avans cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât cel prognozat în septembrie.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franta vrea să interzică folosirea denumirii de „carne” pentru produsele fabricate pe bază de plante
Franţa intenţionează să interzică utilizarea termenilor precum "carne" sau "cârnaţi" pentru produsele alimentare pe bază de proteine vegetale, potrivit unui decret publicat joi, în......
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri de respectarea statului de drept în cazul României
Kövesi avertizează că ar putea să ceară Bruxelles-ului să activeze mecanismul care condiționează acordarea de fonduri ...
Avertizorii de integritate sunt o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii publici şi procurori, iar transpunerea ...
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană acordă un ajutor de 40 de milioane de euro pentru forțele armate din Republica Moldova
Uniunea Europeană (UE) a anunţat joi acordarea unei finanţări de 40 de milioane de euro pentru Republica Moldova, în ...
AFIR va acorda sprijin financiar unui număr de 354 de proiecte, destinate unor investiții neagricole în zonele rurale
AFIR va acorda sprijin financiar unui număr de 354 de proiecte, destinate unor investiții neagricole în zonele rurale
Un număr de 354 de proiecte de investiţii au fost selectate pentru finanţare cu fonduri nerambursabile în valoare totală ...