UE vrea să-şi asigure necesităţile de gaze naturale în contextul crizei din Ucraina – Oettinger

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a făcut joi un apel pentru găsirea unei soluţii pentru detensionarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, adăugând însă că, în paralel, UE a început deja pregătirile pentru umplerea facilităţilor de depozitare a gazelor naturale, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 28 aug. 2014, 09:52
UE vrea să-şi asigure necesităţile de gaze naturale în contextul crizei din Ucraina - Oettinger

‘Avem nevoie de o soluţie care să împiedice escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia’ a declarat Oettinger pentru postul german de televiziune ARD. ‘Avem nevoie de Ucraina ca o ţară de tranzit. Ucraina va avea nevoie de gaze la iarnă. În situaţia unei ierni lungi şi friguroase Ucraina nu va avea suficiente rezerve proprii de gaze naturale şi există riscul ca gazele naturale să se piardă în drumul dinspre est spre vest’, a apreciat Oettinger.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

Oettinger a informat că Europa a început să-şi ia propriile măsuri preventive pentru a-şi asigura necesităţile de gaze în iarna 2014/2015. ‘Avem dezbateri zilnice cu privire la modalităţile prin care putem umple facilităţile de depozitare’, a spus Oettinger. De asemenea, executivul comunitar pregăteşte o analiză pentru summitul UE din octombrie, ‘care să asigure pentru fiecare ţară membră căldură în case, finanţarea infrastructurii precum şi conservarea industriei noastre în lunile noiembrie-martie’ a mai spus comisarul european.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat miercuri că Kievul este la curent cu planuri ale Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă, însă oficialii de la Moscova au declarat că livrările vor continua indiferent de situaţia politică.

În prezent, şase ţări din UE depind în proporţie de 100% de gazul natural rusesc. Dintre acestea, patru primesc gaze naturale direct din Rusia fără a trece prin Ucraina.

Potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică, anul trecut, România a importat cu 50% mai puţine gaze decât în 2012. Anual, România importă în jur de 20% din consumul de gaze dintr-o singură sursă, respectiv Federaţia Rusă.

Te-ar mai putea interesa și
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva zile după ce ibericii au declarat că Chery va produce mașini în Spania,......
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei ...