Șoferii români, protejați fără să știe. ANPC intră pe tăcute în service-uri pe baza unei liste a Euroins, cea mai reclamată firmă de asigurare

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a desfășurat acțiuni de control la unități service căutând nereguli în privința prețurilor pentru reparațiile pe baza poliței RCA. Acțiunea, desfășurată discret, a pornit, spun sursele ECONOMICA.NET, de la un demers al Euroins, cea mai reclamată firmă de asigurare din România și al doilea cel mai mare vânzător de RCA. Inspectorii instituției de stat au acționat inclusiv în baza unei liste de service-uri pusă la dispoziție de Euroins și aflată și în posesia ECONOMICA.NET. ANPC nu a dorit să dea niciun detaliu privind acțiunile sale, rezultatele și baza legală a măsurilor, în ciuda insistențelor noastre, care s-au întins pe aproximativ 60 de zile și în ciuda faptului că vizați sunt, în final, 6,5 milioane de oameni și firme care cumpără RCA anual și cel puțin 500.000 de șoferi implicați în accidente acoperite de RCA în fiecare an. 
Şerban Buşcu - lun, 04 ian. 2021, 19:43
Șoferii români, protejați fără să știe. ANPC  intră pe tăcute în service-uri pe baza unei liste a Euroins, cea mai reclamată firmă de asigurare

Este, în orice caz, o acțiune mai degrabă atipică a ANPC, în condițiile în care ea pornește de la reclamațiile formulate de societăți comerciale fără drept de a reprezenta consumatorii și vizează aspecte care țin mai degrabă de competența altor instituții, cum ar fi ANAF, adică prețurile practicate de alte societăți comerciale. Legătura directă cu consumatorul nu este deloc clară, mai ales în lipsa unor explicații pe care, așa cum am arătat, ANPC evită să ni le ofere.

Autoritatea devine practic parte din vechiul război dintre service-uri și firmele de asigurare, care se acuză reciproc în plângeri către diverse instituții și care au ajuns deja să aibă zeci de mii de procese în instanță. Service-urile acuză marii asigurători de RCA (City Insurance și Euroins) că nu achită la timp și integral facturile de reparații, în timp ce societățile de asigurare acuză service-urile că practică tarife abuziv de mari pentru ora de manoperă și mașina la schimb oferită păgubitului pe durata reparației.

Acest război, din care ANPC devine parte, nu afectează în mod direct consumatorul, decât în măsura în care firma de asigurare refuză să achite dauna sau întârzie plata, iar service-ul, în aceste condiții, refuză să repare mașina păgubitului. Astfel de situații au devenit însă frecvente, în cazul celor doi mari asigurători RCA, indiferent de natura service-ului, o dovadă în acest sens fiind și procesele în care se judecă inclusiv cu reprezentanțe oficiale ale producătorilor de automobile și despre care ECONOMICA.NET a scris în mai multe rânduri. Un presupus efect, care însă nu pare să intre în zona de competență a ANPC, este majorarea prețurilor pentru RCA, ca urmare a creșterii costurilor cu reparațiile. O astfel de tendință a început deja să se manifeste, după cum a arătat ECONOMICA.NET, însă deocamdată la un nivel foarte scăzut. 


Detalii despre unul dintre episoadele conflictului deschis dintre cele două părți, întins deja pe ani de zile, găsiți AICI


Ce a reclamat Euroins

Pe cale oficială, nici Euroins nu a dorit să își detalieze demersurile, însă ECONOMICA.NET a obținut unele amănunte pe cale informală. De menționat și că un demers similar cu cel al Euroins a făcut și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), plângeri de genul celei formulate către ANPC ajungând și la alte instituții ale statului, cum ar fi Consiliul Concurenței și Senatul României. Sesizările au fost făcute la finalul lunii iulie 2020 și, din informațiile noastre, singura instituție care a decis să ia măsuri a fost ANPC.

Concret, Euroins afirmă, în baza unor calcule proprii fundamentate pe date publice și date din istoricul firmei, că un număr de service-uri practică prețuri abuzive pentru ora de manoperă, pentru vopsitorie și pentru mașina la schimb oferită clienților pe perioada reparației. Societatea de asigurare pune la dispoziția inspectorilor și o listă cu service-uri și tarifele pe care le practică. Această listă se află și în posesia ECONOMICA.NET. Iată cele mai importate aspecte susținute de cei de la Euroins:

ORA DE MANOPERA Analiza evoluției prețurilor orei de manoperă arată următoarele date: ⦁ Din informațiile statistice publicate pe website-ul BAAR pentru anul 2020, media orei de manoperă practicată în Romania este în valoare de 151 lei/oră. ⦁ Statistici interne ale societății: au fost analizate 185 de unități service, de tip reprezentanță auto la nivel național. Rezultatele aferente primului trimestru al anului 2020, sunt situate în grilă între 57 lei/oră și 350 lei/oră, iar prețul mediu practicat de reprezentanțele auto, este în valoare de 139 lei/oră. ⦁ Prețul orei de manoperă practicat de către service-ul AUTOKLASS, reprezentanță Mercedes din București, a fost în primul trimestru al anului 2020, în valoare de 200 lei/oră. ⦁ Analiza tarifelor orei de manoperă practicate de către aumite service-uri, arată o variație a prețului orei de manoperă în anul 2020, între 480 lei/oră și 661 lei/oră.

MATERIALE DE VOPSITORIE În sistemele de specialitate, pentu determinarea valorii materialelor necesare pentru vopsitorie la un element reparat sau înlocuit se folosesc unele algoritme precum “EUROLAC” și “AZT”. În aceste algoritme de calcul, sunt introduse toate materialele și consumabilele necesare efectuării procesului de vopsitorie. Din facturile emise de către anumite serviceuri auto, reiese faptul că, aceste consumabile sunt dublate, fiind introduse manual rânduri separate cu materialele care au fost deja incluse prin algoritm. Pe lângă dublarea consumabilelor, aceleasi serviceuri auto practică și majorarea valorii constantei de material, cu 70%.

RENT A CAR Din analiza prețurilor de închiriere auto de la Mercedes car rental, comparativ cu tarifele practicate de către serviceuri auto problematice, rezultă faptul ca, prețurile practicate de către Mercedes car rental sunt mai mici cu 264,29%. Service-urile din anumite grupuri auto, practica tarife medii cu 382,16% mai mari decât tarifele medii de piață, publicate pe site-ul BAAR (pentru luna mai 2020). Mercedes CLA, poate fi închiriat de la Mercedes car rental cu prețul de 232,80 lei/zi. Dacia Duster, închiriată de la anumite serviceuri auto, are prețul de 637 lei/zi.

Cum răspund service-urile

 

Pe de altă parte, proprietarii de service-uri cu care ECONOMICA.NET a stat de vorbă spun din start că demersul ANPC nu poate avea o bază legală solidă, din moment ce pornește de la plângeri formulate de entități care nu au calitatea de reprezentant al consumatorilor. Cei de la service-uri se întreabă de ce ANPC nu a dat curs suelor de reclamații formulate împotriva asigurătorilor (arătând că sunt de competența altor instituții), însă a demarat acest demers împotriva service-urilor. Mai mult, în măsura în care inspectorii ANPC au acționat ” la țintă” folosind lista pusă la dispoziție de Euroins, proprietarii de service spun că ” seva lă sa cu plângeri penale”. În zona tehnică, service-urile arată că datele și comparațiile folosite de Euroins nu sunt elocvente, mai ales în condițiile în care unele dintre service-urile folosite ca exemplu privind tarifele nu mai lucrează cu Euroins, din cauza problemelor cu plata reparațiilor. În plus, spun sursele citate, nu se poate face o comparație în tarifele zilnice orare pentru chiria mașinii și tarifele specifice mașinii la schimb oferite pe RCA, deoarece acesta din urmă are o formulă de calcul specifică, ce include practic o zi de chirie la 6 fără chirie.

 

Cea mai reclamată și amendată firmă de asigurare atacă din toate părțile, pe modelul „colegei” City Insurance și al service-urilor. Tribunalele sunt pline de RCA


Reclamațiile formulate de Euroins sunt parte dintr-o schimbare de abordare ce a devenit sesizabilă încă de la începutul anului trecut. Compania a trecut la o poziție mai agresivă atât în relația cu service-urile, cât și în relația cu autoritățile din România și angajați ai acestora, mai ales Autoritatea de Supraveghere Financiară și oamenii de la control din ASF. Practic, Euroins contestă pe toate căile orice măsură sau decizie despre care consideră că nu îi este favorabilă. În relația cu service-urile preferă să plătească strict cât consideră că ” se cuvine” și ulterior să se judece pentru diferențele solicitate de service-uri. În relația cu ASF contestă toate deciziile de sancționare sau măsurile de redresare și,  mai mult, spun surse apropiate situației, formulează reclamații și  plângeri penale pe numele instituției și chiar pe numele unor angajați. Așa cum am arătat mai sus, bulgarii au mers și către alte instituții, adică Parlament sau Consiliul Concurenței.

Atitudinea celor de la Euroins nu constituie însă o premieră, acest tip de acțiuni fiind ridicate la nivel de artă de City Insurance și, de partea cealaltă, de mai multe service-uri și asociații de service-uri. Și unii și alții au obținut, de-a lungul timpului, prin astfel de metode, avantaje, în cazul City Insurance fiind vorba inclusiv de suspendarea unor măsuri menite să o readucă în parametrii lprivind capitalul si solvabilitatea. Service-urile reușesc să își impună de cele mai multe ori punctul de vedere atunci când vine vorba despre modificări legislative propuse de asigurători, dar și să câștige mii de procese în urma cărora obțin inlclusiv plata unor penalități uriașe pentru întârzierile asigurătorilor RCA. Despre aceste acțiuni, de ambele părți, ECONOMICA.NETa scris pe larg, în mai multe rânduri.

Euroins și City Insurance, care controlează circa 75% din vânzările de RCA asigurând, practic, circa 80-85% din vehiculele care au RCA sunt nu doar cele mai reclamate firme de asigurare din România, dar și cele  mai sancționate.

 

Despre ultimele sancțiuni primite de cei doi giganți ai RCA, citiți AICI

AICI despre reclamațiile primite de ASF.

 

Iată, mai jos, lista de întrebări trimisă, în două rânduri, celor de la ANPC. Menționăm că, în urma unor discuții telefonice ni s-a confirmat faptul că întrebările au fost primite și că vom primi răspuns în timp util, lucru care nu s-a întâmplat.

 

Întrebări trimise în data de 24 noiembrie 2020:

1) Cate reclamatii a inregistrat ANPC la adresa service-urilor auto in 2018 si 2019, defalcat, pe ani? Dar in prima parte a lui 2020?
2) Anul trecut sin in 2020 ce masuri a luat ANPC in urma acestor reclamatii? Care este cunatumul total al amenzilor aplicate și cate service-uri au fost sanctionate mai grav decat cu amenda? Cate au fost inchise? Macar ca procent in total reclamatii sau controale, daca nu se poate numar exact.
3) Cate reclamatii a primit ANPC la adresa firmelor de asigurare in perioada mentionata la intrebarea 1?
4) Are ANPC competente de control in domeniul asigurarilor? Daca da, ce masuri a luat in urma sesizarilor? Daca nu, a informat ANPC autoritatile competente? Daca da, ce autoritati au fost informate si care a fost raspunsul acestora?
5) In privinta reclamatiilor venite pe numele service-urilor au fost si reclamatii venite din zona firmelor de asigurare? Daca da, cum a rezolvat anpc aceste reclamatii?
6) A desfasurat ANPC controale in urma unor reclamatii venite de la firme de asigurare? Daca da, in ce baza legala?
7) Invers, au fost sesziari dinspre unitati service pe numele unor firme de asigurare? Cum a rezolvat ANPC aceste sesizari? Au fost controale? Daca da, in ce baza legala?
 
Revenire în data de 4 ianuarie 2021:
 
Avand in vedere nu am primit raspuns la intrebarile de mai jos, in ciuda faptului ca au fost trimise in urma cu aproximativ 2 luni!!! si in ciuda faptului ca, din discutiile repetate cu responsabilii de comunicare ai ANPC, reiesea ca voi primi raspunsurile ” in cateva zile”, revin cu urmatoarea solicitare, in baza legii 544/2001 a accesului la informatii de interes public. Subliniez ca interesul public al acestor informatii reiese din faptul ca peste 6,5 milioane de soferi romani platesc asigurare RCA anual. Dintre acestia, circa 2 milioane cumpara RCA de la Euroins, societatea la fac referire in intrebarile mele. De asemenea, peste 500.000 de oameni isi repara anual masina in baza politei RCA. Pe langa intrebarile retrimise, las mai jos inca doua intrebari.
 
 
1) Cate sanctiuni a aplicat ANPC in baza reclamatiilor formulate de societatea Euroins Romania si de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR)? Care a fost baza legala pentru aplicarea acestor sanctiuni si care sunt incalcarile de lege comise de service-uri?
2) Este adevarat ca ANPC a actionat in baza unei liste cu unitati service puse la dispozitie de catre societatea Euroins?
 
 

 
Buna ziua,
 
Las cateva intrebari cu rugamintea ca, daca este posibil, sa imi raspundeti saptamana aceasta.
 
 
1) Cate reclamatii a inregistrat ANPC la adresa service-urilor auto in 2018 si 2019, defalcat, pe ani? Dar in prima parte a lui 2020?
2) Anul trecut si in 2020 ce masuri a luat ANPC in urma acestor reclamatii? Care este cunatumul total al amenzilor aplicate și cate service-uri au fost sanctionate mai grav decat cu amenda? Cate au fost inchise? Macar ca procent in total reclamatii sau controale, daca nu se poate numar exact.
 
3) Cate reclamatii a primit ANPC la adresa firmelor de asigurare in perioada mentionata la intrebarea 1?
4) Are ANPC competente de control in domeniul asigurarilor? Daca da, ce masuri a luat in urma sesizarilor? Daca nu, a informat ANPC autoritatile competente? Daca da, ce autoritati au fost informate si care a fost raspunsul acestora?
5) In privinta reclamatiilor venite pe numele service-urilor au fost si reclamatii venite din zona firmelor de asigurare? Daca da, cum a rezolvat anpc aceste reclamatii?
6) A desfasurat ANPC controale in urma unor reclamatii venite de la firme de asigurare? Daca da, in ce baza legala?
7) Invers, au fost sesziari dinspre unitati service pe numele unor firme de asigurare? Cum a rezolvat ANPC aceste sesizari? Au fost controale? Daca da, in ce baza legala?
 
 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...