EXCLUSIV RCA mai scump pentru șoferii profesioniști, după trei ani de liniște. Industria transportului de marfă se agită, service-urile răspund

După ce în aprilie 2017 au reușit să identifice metoda pentru a plăti RCA  la tarife aproape fără precedent de mici, transportatorii din industria transporturilor de marfă, unul dintre cei mai mari angajatori la nivel național, sunt iar puși în fața unei scumpiri a asigurării, conform datelor analizate de ECONOMICA.NET. Perspectiva exploziei  prețurilor, care a urmat falimentelor Astra Asigurări și Carpatica Asig, în 2015-2016, este prea apropiată pentru ca o nouă scumpire, deși încă incomparabilă cu cele la care am asistat în trecut, să nu stârnească reacții aprinse, după cum reiese din declarațiile venite de la reprezentanții a două dintre organizațiile industriei transporturilor, una dintre ele devenită între timp și purtător de cuvânt al industriei reparațiilor de vehicule.  Augustin Hagiu, președintele FORT, anunță abrupt că ASF și service-urile sunt vinovate pentru scumpirile care, în opinia sa, nu se vor opri aici. COTAR îl contrazice pe Hagiu și îi amintește că un camion comite, în medie, de patru ori mai multe accidente decât un autoturism. Hagiu spune chiar că se pregătește să scoată oamenii în Piața Victoriei, pentru a protesta împotriva scumpirilor, așa cum s-a mai întâmplat și în 2015-2016.
Şerban Buşcu - mar, 17 nov. 2020, 19:26
EXCLUSIV RCA mai scump pentru șoferii profesioniști, după trei ani de liniște. Industria transportului de marfă se agită, service-urile răspund

La modul concret, pentru un camion de peste 16 tone prețul asigurării RCA a crescut de la 5.500 de lei la 5.950 de lei, pentru orice vehicul încadrat în clase de bonus de la B0 la B4. Pentru celelalte patru categorii de bonus, prețurile vor fi calculate în sistem (evident, la un nivel mai redus), ca și pentru categoriile de malus, unde tarifele vor fi mai mari.

Noua ofertă a fost înaintată principalelor organizații ale transportatorilor și presupune ca vehiculele să fie asigurate la City Insurance. Este, de altfel, o continuare a unei colaborări care a început în aprilie 2017 și care a dus, practic, la o poziție de semimonopol pentru liderul pieței, pe acest segment.  Dacă în ceea ce privește vehiculele fără scop comercial City Insurance are un concurent redutabil ca ofertă de preț (Euroins), la camioane și mai ales la cele care efectuează curse internaționale (adică majoritatea) City Insurance joacă aproape singur.

Doar Omniasig și Alianz Țiriac mai au portofolii relativ decente, însă aceste două companii se orientează mai ales către camioanele luate în leasing de la parteneri ai companiei sau către firme de transport al căror istoric le este foarte cunoscut și cu care lucrează de mai multă vreme pe alte linii de asigurare, mai profitabile decât RCA.

Mai țintesc și camioane care aparțin unor firme al căror obiect de activitate nu trece de granița României, dar acestea sun puține ca pondere în total.  Conform estimărilor oferite ECONOMICA.NET de specialiști din piață, din cele circa 187.000 de camioane (nr. cap tractor) înregistrate în România, cel puțin 100.000 au RCA la City Insurance. Prin brokeri, compania are înțelegeri cu cele mai mari organizații ale transportatorilor: FORT, UNTRR, COTAR. În aceste condiții, orice mișcare făcută de City Insurance este decisivă pentru întreaga piață, mai ales că, dacă ar crește semnificativ prețurile, ar fi urmată cel puțin proporțional și de ceilalți asigurători, foarte prudenți când vine vorba de asigurat camioane.

Motivul acestei prudențe declarate se vede în datele ASF, care arată că, deși a scăzut a scăzut în ultima vreme, frecvența daunei în cazul camioanelor de peste 6 tone nu este mai mică de 12%, fiind chiar perioade cu maxime de 18% și chiar 22%(în cazul camioanelor luate pe persoană fizică). Prin comparație, în cazul automobilelor, de exemplu, frecvența daunei, adică procentul de mașini care comit o daună în perioada asigurată, nu sare de 3-4%. Altfel spus, datele generale arată că un camion comite de câteva ori mai multe accidente decât un automobil. Desigur, și prețul asigurării este, în medie, de 10-12 ori mai mare, motiv pentru care nu este clar cât de justificată este reticența asigurătorilor de a lua camioane. În jurul acestei atitudini, care a dus în 2016 la fixarea prin lege a unor prețuri maxime, au existat numeroase contradicții în perioada amintită. 

Deși au fost contactați de noi din timp, reprezentanții City Insurance, liderul pieței asigurărilor, nu au spus nici care este motivul scumpirilor și nici dacă polița RCA le aduce câștiguri, la acest nivel de preț. Nici de această dată ei nu au spus nici măcar că nu comentează.

Război „fratricid”. Hagiu, FORT: „Vinovat este ASF, care a creat avantaje artificiale service-urilor, ducând la creșterea prețurilor. Vom ieși în piață pentru drepturile noastre, așa cum am mai făcut-o”.  Pandele, COTAR: ” Acuzațiile domnului Hagiu sunt false și denotă o necunoaștere a pieței asigurărilor…Prețurile sunt mult sub tarifele de referință.”

Decizia City a stârnit reacții diferite în lumea asociațiior de transportatori. Dacă Augustin Hagiu, șeful FORT, spune, abrupt, că vinovat este ASF, pentru că nu a pus capac prețurilor practicate de service-uri și a impus societăților de asigurare cerințe de capitalizare prea mari, cei de la COTAR (asociație care nu are foarte multe firme din domeniul transportului internațional de marfă, dar care reprezintă și 1.500 de service-uri) spun că vina este la firmele de asigurare care nu respectă legea și care se expun prea mult cu prețuri sub nivelul pe care îl justifică daunele. Trimiterea către City Insurance, aflată de altfel în conflict deschis cu mai multe service-uri care o acuză că plătește târziu și doar parțial reparațiile, este evidentă.

” Ceea ce am anunțat cu ceva timp în urmă s-a întâmplat. Prețurile au început să crească și nu se vor opri aici. ASF este direct responsabilă pentru aceste evoluții, pentru că nu a oprit explozia prețurilor impuse de service-uri și pentru că a impus firmelor artificiale să se capitalizeze, în urma unor controale. Sigur că firmele trebuie să arate că pot plăti daunele, dar ce a făcut ASF nu este decât o forțare a creșterii prețurilor în mod artificial. Vă spun în premieră că nu vom sta cu mâinile în sân și vom ieși în piață, după 6 decembrie, așa cum am mai făcut și în perioada lui Mișu Negrițoiu. Vrea cineva să ajungem iar la prețurile din 2015-2016, când RCA pentru un cap tractor se vinde cu 18.000 de lei în cel mai bun caz? Din măsurile luate de ASF au avut de câștigat doar service-urile, pentru că ASF ar fi trebuit să forțeze introducerea în lege a unor referințe pentru costul reparației”, a declarat Augustin Hagiu, pentru ECONOMICA.NET.

Amintim că, în urma unor controale, City Insurance și Euroins au fost amendate și supuse unei serii de măsuri menite să aducă la zi plata daunelor și să echilibreze situația financiară a celor două societăți care e află în topul reclamațiilor și care se judecă în zeci de mii de procese cu păgubiții. Printre altele, acestor societăți li s-a impus să își crească capitalul social, dar și să recalculeze rezervele de daună și chiar tarifele.

De partea cealaltă, vicepreședintele COTAR, Florin Pandele, proprietar al unui foarte important grup de service-uri, crede că vina este în principal la asigurători.

” Acuzațiile aduse de domnul Augustin Hagiu sunt false și denotă o necunoaștere a pieței asigurărilor. Domnul Hagiu ar fi trebuit să spună răspicat faptul că transportatorii de marfă înregistrează de peste 4 ori mai multe accidente decât autoturismele, iar valoarea daunelor cauzate de un camion este de cel puțin patru ori mai costisitoare decât cea a unui autoturism. Faptul că cei mai ieftini asigurători care dețin o cotă de piață de 75% cin total și peste 90% din piața RCA a segmentului de camioane au decis să scumpească prețul RCA care oricum este mult sub prețul de referință stabilit de ASF , are directă legătură cu problemele de lichiditate ale celor două societăți de asigurări cu probleme, la care ASF a fost în control in acest an. Unul dintre punctele din planul de măsuri stabilite de ASF pentru cele două societăți de asigurări se referă la îndeplinirea criteriilor de lichiditate conform legii. Această creștere de lichiditate se poate realiza în două moduri: prin infuzie de capital social sau prin creșterea prețului RCA… În final, toată piața așteaptă de la domnul Hagiu să recunoască sau să infirme oficial dacă organizația pe care o conduce a încasat sponsorizări de la societatea care astăzi scumpește polița RCA la camioane.”, a transmis Pandele, într-un mesaj scris.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...