1EUR=4.7383 RON | Bucureşti 9 º
INDICI BURSIERI
BET
7657,08
0.002
BETPlus
1145,35
0.0016
BET-FI
35169,46
0.0115
BET-NG
670,95
-0.0006
BET-XT
705,81
0.0017
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.35
0,0000%
BRD
11.52
-1,5385%
BRK
0.0744
0,2695%
BVB
23
-2,1277%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
151
2,8961%
FP
0.88
3,5294%
OLT
0.085
-1,8476%
PRSN
0.065
0,0000%
SIF1
2.24
1,3575%
SIF2
1.17
0,3431%
SIF3
0.2355
3,0635%
SIF4
0.618
0,3247%
SIF5
2.045
-2,1531%
SNP
0.347
-0,4304%
TEL
21.8
-1,5801%
TGN
336.5
1,9697%
TLV
1.828
-1,1892%

Oferta BCR pentru clienţii nemulţumiţi cu credite. Ce dă banca în schimbul renunţării la procese

CLAUZE ABUZIVE. Banca Comercială Română încearcă să convingă câteva sute de clienţi cu care se află în litigiu la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să renunţe la proces, în schimbul unor dobânzi mai mici la credite.

Comenteaza
  • GALERIE
  • FOTO

BCR ofertează clienţii cu care se judecă în două procese de grup la ÎCCJ cu reducerea dobânzilor la credite, pentru ca aceştia să renunţe la pretenţiile din instanţă.

Câteva sute de clienţii ai băncii s-au unit în grupuri şi au chemat banca în judecată în 2010, la Tribunalul Bucureşti. Clienţii au cerut instanţei să constate că sunt abuzive mai multe clauze din contractele de credit, printre care cele referitoare la calculul dobânzii, despre care vom vorbi mai jos, şi la comisioane.

După ce Tribunalul le-a dat dreptate parţial clienţilor pe fond, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul băncii în totalitate şi dosarul a ajuns într-o postură favorabilă BCR la ÎCCJ în recurs.

Chiar în această postură, BCR a cerut instanţei supreme să amâne judecarea recursului pentru o lună şi jumătate pentru a face oferte clienţilor. Cele două dosare au termen în această săptămână la ÎCCJ. Într-unul dintre ele, magistraţii au rămas în pronunţare, după ce au respins o nouă cerere de amânare a avocaţilor băncii de la NNDKP, motivată tot de necesitatea de a face oferte clienţilor.

Banca a propus clienţilor să semneze acte adiţionale prin care acceptă ca dobânda să coboare de la 9-10% pentru creditele în euro la puţin peste 6% (Euribor la şase luni + 6 puncte procentuale). În unele cazuri, banca a acceptat să renunţe şi la perceperea comisionului de administrare, în schimbul închiderii litigiului. În cazul unui credit de 45.000 de euro pe 30 de ani, accesat în 2008, economia la rata lunară prin reducerea dobânzii şi eliminarea comisionului ar fi de aproximativ 100 de euro.

BCR a mai făcut oferte clienţilor în 2011, când dintr-un grup de 400 de clienţi a reuşit să convingă aproape 200 să renunţe la proces, în schimbul unei marje de 5,5 pp peste Euribor.

Avocaţii clienţilor de la Piperea şi asociaţii susţin că de această dată clienţii au refuzat oferta băncii.

Judecătorii de la ÎCCJ s-au pronunţat favorabil BCR în totalitate în litigiile cu clienţii, până în acest an, când a dat două decizii consecutive prin care clauza privind dobânda a fost declarată abuzivă.

Dobânda de referinţă variabilă

Oferta BCR vine în contextul în care banca apără modul în care a întocmit contractele de creditare înainte de 2010.

Potrivit contractelor semnate de clienţi, după un an cu o dobândă fixă mică, clientul urma să plătească o dobândă curentă formată din „dobânda de referinţă variabilă a BCR, care se afişează la sediile băncii", la care se adaugă o marjă fixă mică, de regulă de 1,5%. Valoarea DRV şi modul de calcul a acesteia nu erau stipulate în contracte.

Clienţii susţin că DRV ar trebui să fie asimilată indicatorului de pe piaţa interbancară de euro – Euribor. În cazul în care acţiunile din instanţă le-ar fi admise, aceştia ar urma să plătească dobânzi de sub 2%, şi ar urma să primească şi banii din urmă. Oferta făcută de BCR nu prevede returnarea către client a vreunui euro încasat de bancă.

Dobânda BCR a evoluat, însă, total diferit faţă de Euribor. În timp ce referinţa pieţei scădea, DRV creştea, ceea ce punea şi mai multă presiune pe finanţele familiilor împrumutate, mai ales a celor care îşi obţineau veniturile în lei, ca urmare a deprecierii monedei naţionale.

Dacă la începutul anului 2007, DRV era de 8% şi Euribor 6M era de 4%, la jumătatea anului, DRV ajungea la 8,4%, după ce Euribor creştea la 4,2%. Timp de un an şi jumătate, DRV a rămas la nivelul de 8,4%, în timp ce Euribor la şase luni a variat între 4 şi 5%, după care a scăzut brusc la începutul anului 2009 la sub 2%. În februarie 2009, BCR majorează DRV la 8,9%, nivel la care a stat timp de 26 de luni, în timp ce Euribor a scăzut la sub 1%. După aceea, DRV a crescut până la un nivel maxim de 9,5%, astfel că unii clienţi au ajuns să plătească dobânzi efective de peste 11% pentru un credit ipotecar în euro!

Apariţia OUG 50/2010 a obligat băncile să transparentizeze costurile contractuale, inclusiv pe cele de dobândă. Însă, ordonanţa creditelor a creat mai degrabă neplăceri clienţilor. BCR a emis acte adiţionale prin care anunţa clienţii că legea obligă banca să calculeze dobânda în funcţie de Euribor, la care se adaugă o marjă fixă. Marja fixă nu avea să fie cea din contract de 1,5-2%, ci una nouă, calculată prin scăderea din dobânda curentă a cotaţiei Euribor de la acel moment. Astfel, marja din contract a devenit aproape egală cu dobânda totală, lucru ce va dăuna puternic clienţilor în viitor când cotaţiile Euribor vor creşte. Deşi banca a denunţat unilateral actele adiţionale, prevederile acestora au rămas în vigoare.

Mai multe despre cum suţin cei de la BCR că se calculează DRV puteţi citi aici.

ECONOMICA.NET a întrebat reprezentanţii BCR dacă oferta băncii este valabilă şi pentru clienţii (majoritatea) cu care nu se află în proces, însă nu a primit un răspuns până acum.

Amintim că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a chemat BCR în judecată pentru clauzele care se referă la DRV şi comisioane. Procesul, deschis la Tribunalul Bucureşti, ar putea să ducă la modificarea tuturor contractelor de credit încheiate de BCR, dacă ANPC va avea câştig de cauză.

De asemenea, mai puteţi citi aici şi aici despre alte decizii alte instanţelor din ţară privind DRV.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
14 sep 18:21
Răspunde | Votează email 0 email
cosming
Iar o noua oferta :).

Ce se intampla daca clientii BCR vor semna "oferta" generoasa de reducere a ratelor si implicit renunta la actiunile judecatoresti? Care actiuni judecatoresti ? De ce toti clientii au primit oferta ? Va spun eu : in cazul in care ANPC castiga procesele incepute, clientii respectivi pierd dreptul de a primi inapoi sumele furate de BCR ani de zile ! Dati de veste!
31 mai 21:48
Răspunde | Votează email 3 email
Catalin
Am fost in sala la ICCJ, Marti cand s-a judecat G1. Sunt complet impresionat de pledoaria Dlor avocati Piperea si Dimitriu. Ma bucur ca au reustit sa exprime in termeni simpli abuzurile la care suntem supusi clientii buni platinci. Ma bucur, deasemenea, ca onorata instanta le-a oferit oportunitatea sa prezinte situatia abuzurilor practicate de bcr si marturisesc sincer ca, la fel ca si colegii mei, SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA.

Am incredere deplina ca inalta curte va casa sentinta CAB si va admite argumentele prezentate pentru a judeca in favoarea clientilor abuzurile practicate de bcr.

Asadar, SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA !!!

Dumenzeu va restabili echilibrul contractual.
Da doamne judecata corecta si indreapta abuzurile bcr!
Doamne-ajuta!
30 mai 18:09
Răspunde | Votează email 0 email
Titu Valentin
Sunt "client" bcr! Cum ma pot alatura celor ce voteaza viata, pentru ca profitul urmarit de banci este contrar acesteia! Este "imaginea" civilizatiei mortii, lucrata la superlativ in demonocratie!
30 mai 17:51
Răspunde | Votează email 2 email
Vera
Felicitari Dlor avocati Piperea si Dimitriu!
29 mai 11:03
Răspunde | Votează email 4 email
Victorie Munteanu!
In calea extraordinara de atac, contestatia in anulare de la ICCJ, BCR a pierdut ieri in speta Munteanu. Asadar Piperea versus Diculescu Sova zisa si Baba 1 -0 irevocabil, neschimbabil, aplicabil. Felicitari domnule avocat, madam Showa nu a facut decat show, un spectacol ieftin. Banii care i-a castigat nu sunt bani binecuvantati de D-zeu. Raman pentru istorie urmatoarele:

(i) "banca a exclus din mecanismul de formare a dobinzii criteriul obiectiv al pietei financiare, stabilind un element subiectiv, favorabil propriei politici financiare, dind posibilitatea bancii ca, indiferent de cresterea sa diminuarea indicelui Euribor, dobinda sa nu scada niciodata";

(ii) "inserarea in contract a tuturor acestor clauze abuzive denota intentia evidenta a bancii de a se tine la adapost de aparitia oricarui risc care ii poate diminua cistigul, prin transferarea integrala a acestuia catre consumator. Cu alte cuvinte, fiecare client al bancii, urmare a incheierii unui contract de credit, are obligatia, pe linga obligatiile individuale prevazute in contract, sa asigure resursele financiare de care banca are nevoie in activitatea curenta, sumele incasate cu titlu de dobinda neacoperind aceste cheltuieli ale bancii, costuri necunoscute consumatorului la momentul incheierii contractului".

Succesuri Camatare!
29 mai 10:23
Răspunde | Votează email 1 email
justitiarul
Acestia sunt camatari legali, doar culoarea ii deosebeste, in rest au aceleasi apucaturi. Va dau un exemplu de alt camatar odios a carei culoare este galben si negru. Impotriva acestuia am dus doua procese, pe care le-am castigat. Dati bancile in judecata si veti avea castig de cauza in chestiunea clauzelor abusive dar si al practicilor lor abuzive, amenintari, santaj, hartuire prin folosirea abuziva a datelor personale.
29 mai 01:25
Răspunde | Votează email 0 email
AntiOtp Grupul
Clauze abuzive OTP
www.clauzeabuziveotp.com
Jurisprudenta ICCJ -
Sentinta irevocabila VISCOL vs. OTP
Copia anonimizata motivare decizie ICCJ
Puteti accesa integral documentul de mai sus prin blogul antiOTP mai jos:
http://antiotp.wordpress.com/
Banca OTP a fost invinsa deja in sute de procese in toata tara.
Dati banca in judecata! VEti castiga 100% daca sunteti pregatit.
BCR este camatarul cel mai mare iar OTP este camatarul verde!
Va multumim!
28 mai 23:06
Răspunde | Votează email 5 email
Unul de la G1
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!
SUNT CONVINS CA VOM CASTIGA! SE VA FACE DREPTATE!

Deja BCR pierde pe banda rulanta procesele. Era si timpul dupa atatia ani de furt. Sa crape madam Showa de oftica, n-a facut nimic in afara de a trage de timp partasa fiind la o hotie demna de manualele de istorie a fraudelor. Succesuri BCR!
28 mai 21:27
Răspunde | Votează email 3 email
SUNT SIGUR CA VOM CASTIGA!
Si eu SUNT SIGUR CA VOM CASTIGA procesul impotriva camatarilor cu acte.

Prestatia babei sova in instanta, am inteles ca a fost de tot rasul. Ar fi solicitat amanarea, din nou, a procesului.
Nenorocita a reusit sa-i faca pe wbr-isti de bani prin prelungirea procesului. Iar bcr ne face pe noi, clientii buni platnici iar luna de luna ne baga mana in buzunar.

Ce-mi mai place expresia : SUNT SIGUR CA VOM CASTIGA!
28 mai 18:28
Răspunde | Votează email 5 email
vasile
De data aceasta BCR nu mai scapa. Avocatul Piperea a explicat foarte clar modul in care BCR FURA de la oameni. Si nu doar de la cei implicati in proces ci de la cateva milioane de romani care tac si platesc lunar sume abuzive de neconceput intr-o tara europeana. La noi WCR impreuna cu Guveernul si BNR fura pe romani zilnic, pentru ca suntem un neam de lasi! Daca erau in Grecia, Italia sau Germania li se dadea de mult foc la toate filialele!
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X