1EUR = 4.7249 RON | Bucureşti 30 º

News

Oferta de cumpărare derulată de FP a fost extinsă la trei săptămâni, până pe 14 noiembrie

Oferta derulată de Fondul Proprietatea (FP) pentru răscumpărarea unui pachet reprezentând 4,35% din propriile acţiuni a fost prelungită cu o săptămână, urmând să se încheie pe 14 noiembrie.

18 oct, 2013 | Mediafax

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat joi solicitarea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton, pentru extinderea ofertei, potrivit unui anunţ transmis, vineri, Bursei de Franklin Templeton în numele Fondului.

Administratorul Fondului Proprietatea a anunţat la finalul săptămânii trecute că a solicitat aprobarea ASF pentru prelungirea ofertei.

Operaţiunea a început marţi, 15 octombrie, şi iniţial trebuia să se încheie pe 4 noiembrie.

Fondul Proprietatea este dispus să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru acest pachet, oferind un preţ de 1 leu/titlu. Preţul propus este egal cu valoarea nominală a acţiunilor şi, totodată, cu 20,35% peste preţul titlurilor FP de pe piaţa principală a Bursei, de 0,7965 lei.

Până la finalul şedinţei de joi, investitorii au suprasubscris cu 48% oferta, doar din patru ordine fiind depăşit cu 15% volumul de acţiuni pe care Fondul Proprietatea îl vizează în această operaţiune. Investitorii au plasat 297 de ordine pentru 888,7 milioane de acţiuni, care reprezintă 6,45% din toate titlurile Fondului, potrivit datelor din sistemul Bursei.

După începerea ofertei, volumele de acţiuni Fondul Proprietatea tranzacţionate la bursă au scăzut treptat.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut săptămâna joia trecută cu 8%, după aprobarea ASF pentru programul de răscumpărare, şi au ajuns aproape de 0,8 lei, pentru ca la finalul acelei zile să fie pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, 11 octombrie, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei.

Ulterior, preţul a scăzut uşor, titlrurile fiind tranzacţionate în această săptămână la preţuri sub 0,8 lei/titlu. După prima oră a şedinţei de vineri, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,796 lei.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă imediat după aprobarea dată de ASF pentru începerea ofertei de răscumpărare. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare ale cărei rezultate vor fi anunţate abia pe 14 noiembrie.

La oferta de răscumpărare pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Dacă oferta va fi suprasubscrisă semnificativ investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o mică parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Oferta face parte din programul de răscumpărare lansat în luna aprilie de Fondul Proprietatea şi care vizează preluarea a maxim 8% din propriile acţiuni. Prin acest program Fondul a preluat deja 2,34% din acţiuni, pentru care a plătit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). În prezent, Fondul deţine 4,08% din propriile acţiuni, pachet dobândit prin programele de răscumpărare derulate în 2011 şi în acest an.

Operaţiunea este intermediată de BCR şi casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services.

La finalul ofertei de cumpărare, FP va deţine 8,43% din propriile acţiuni. Titlurile răscumpărate urmează să fie anulate, iar capitalul social să fie redus cu valoarea respectivă.

La sfârşitul lunii septembrie, investitorii instituţionali străini deţineau 57,06% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA, cu o deţinere de puţin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87%. City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO