Oferta FP pentru răscumpărarea a 4,35% acţiuni a fost suprasubscrisă de 2,5 ori

Investitorii au suprasubscris de 2,5 ori oferta lansată marţi de Fondul Proprietatea (FP) pentru răscumpărarea unui pachet de 4,35% din acţiuni, doar din trei ordine fiind depăşit cu 16% volumul de titluri pe care FP îl vizează în această operaţiune.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 12:24
Oferta FP pentru răscumpărarea a 4,35% acţiuni a fost suprasubscrisă de 2,5 ori

Oferta a început marţi, iar până vineri la ora 15:00 au fost plasate 381 de ordine pentru 1,505 miliarde de acţiuni, reprezentând 10,93% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei.

Cele mai mari ordine au fost plasate pentru pachete reprezentând 1,36% din acţiunile FP, 1,41% din titluri şi, respectiv, 2,31% din acţiuni.

Oferta prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni a început marţi şi compania este dispusă să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru acest pachet, oferind un preţ de 1 leu/titlu.

Preţul propus este egal cu valoarea nominală a acţiunilor şi, totodată, cu 21,55% peste preţul titlurilor FP de pe piaţa principală a Bursei, de 0,782 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi, săptămâna trecută, cu 8%, după aprobarea ASF pentru programul de răscumpărare, şi au ajuns aproape de 0,8 lei, pentru ca la finalul acelei zile să fie pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei.

Ulterior, preţul a scăzut uşor, titlrurile fiind tranzacţionate în această săptămână la preţuri sub 0,8 lei/titlu. În a doua parte a şedinţei de vineri, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,782 lei.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă imediat după aprobarea dată de ASF pentru începerea ofertei. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare ale cărei rezultate vor fi anunţate abia pe 14 noiembrie.

La ofertă pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Dacă oferta va fi suprasubscrisă semnificativ investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o mică parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Oferta face parte din programul de răscumpărare lansat în luna aprilie de Fondul Proprietatea şi care vizează preluarea a maxim 8% din propriile acţiuni. Prin acest program Fondul a preluat deja 2,34% din acţiuni, pentru care a plătit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). În prezent, Fondul deţine 4,08% din propriile acţiuni, pachet dobândit prin programele de răscumpărare derulate în 2011 şi în acest an.

Operaţiunea este intermediată de BCR şi casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services.

La finalul ofertei de cumpărare, FP va deţine 8,43% din propriile acţiuni. Titlurile răscumpărate urmează să fie anulate, iar capitalul social să fie redus cu valoarea respectivă.

La sfârşitul lunii septembrie, investitorii instituţionali străini deţineau 57,06% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA, cu o participaţie de puţin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investiţiilor are 4,87% din acţiuni. City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii a acţionarilor, obţinute de Economica.net. Informaţia vine în......
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste operațiunile locale
Încă 1,9 milioane de euro vor finanța expansiunea retailerului polonez Zabka în România. Compania a numit manager peste ...
Retailerul polonez Zabka, care se va extinde pe plan local urmare a intrării în acționariatul distribuitorului autohton ...
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Giganții aerului: low-costul bate companiile de linie. Câți pasageri au transportat marile companii din Europa în 2023
Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă mai mulți pasageri decât companiile de ...
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de euro, la fel ca în România
Speedwell analizează achiziția primului proiect în Polonia, unde vrea să ajungă la un portofoliu de 1,5 miliarde de ...
Dezvoltatorul Speedwell, deținut de unii dintre cei mai bogați belgieni, vrea să-și dubleze portofoliul de proiecte odată ...